Videospeler inladen...

"Het verenigde Spanje zal nooit verslagen worden"

In Barcelona hebben honderdduizenden mensen betoogd tegen de onafhankelijkheid van Catalonië. Volgens de organisatoren bracht de manifestatie zo'n 950.000 mensen op de been, de politie houdt het op 350.000. "España unida, jamás será vencida" ("Het verenigde Spanje zal nooit verslagen worden"), met die slogan maakten de betogers hun boodschap duidelijk: Spanje moet één blijven. 

De demonstratie ging uit van de burgerbeweging Societat Civil Catalana (SCC), en startte om 12 uur vanmiddag aan het Placa Urquinanona. "Laten we onze stemmen luid verheffen, wij zijn de zwijgende meerderheid", schreef SCC op Twitter.

Massale opkomst

"Dit is ongetwijfeld de grootste betoging tégen een onafhankelijk Catalonië", vertelt VRT-journalist André Vermeulen, die ter plaatse is. De cijfers liegen er dan ook niet om: de organisatoren spreken van zeker 950.000 betogers, maar de Guardia Urbana, de politie van Barcelona, houdt het op 350.000. Gisteren was er al een gelijkaardige optocht in Madrid, waar volgens de organisatoren 150.000 mensen aan deelnamen.

Niet alleen de Catalanen die tégen de afscheiding van hun regio zijn, namen deel. In heel Spanje is er massaal gemobiliseerd door de rechts-conservatieve Partido Popular van premier Rajoy, maar ook het centrumrechtse Ciudadanos en de Spaanse socialisten van de PSOE steunden dit initiatief. Er zijn zelfs gratis bussen ingelegd om mensen van overal uit Spanje naar Barcelona te voeren. Door hier massaal aanwezig te zijn wilden zij een sterk signaal te geven tégen de onafhankelijkheid van Catalonië en vóór de Spaanse eenheid.

Zwijgende meerderheid tégen afscheiding

Bij het referendum van vorige zondag leek het nog alsof alle Catalanen voor onafhankelijkheid zijn, maar dat is dus niet zo, weet André Vermeulen: "De Catalaanse overheid schermt graag met de 90% van de kiezers die zondag voor onafhankelijkheid hebben gestemd, maar slechts 42% van alle stemgerechtigde Catalanen ging stemmen. Als je dat verrekent, heb je maar een kleine 40% van de Catalanen die heel uitdrukkelijk vóór onafhankelijkheid zijn.  Tegenstanders zijn meestal niet gaan stemmen omdat het referendum illegaal was maar ook uit schrik voor het eventuele politiegeweld, dat er dan ook is geweest."

De mensen die tegen onafhankelijheid zijn komen niet zo makkelijk uit voor hun mening. Het is volgens Vermeulen duidelijk niet in de mode om in Catalonië je voorkeur voor de eenheid van Spanje uit te spreken. Deze manifestanten doen dat vandaag uitzonderlijk wél en met steun van de rest van Spanje. 

"Overal zie je Spaanse vlaggen, zelfs Europese en ook Catalaanse, weliswaar niet diegene die gebruikt wordt door de nationalisten", getuigde VRT-journalist Mieke Strynckx vanuit Barcelona. "Daarmee willen ze natuurlijk aantonen dat Catalonië bij Spanje hoort." Er werd ook luid gescandeerd om de arrestatie van de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont.

"Geen enkel onafhankelijkheidsstreven zal de democratie vernietigen"

Niemand minder dan Mario Vargas Llosa, de Peruviaans-Spaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Literatuur leverde de slotspeech bij de manifestatie. "Geen enkel onafhankelijkheidsstreven zal de democratie vernietigen", zei Llosa. En hij waarschuwde: "Passie kan gevaarlijk zijn wanneer ze fanatisme en racisme aanwakkert. De ergste is de passie van het nationalisme."

Meest gelezen