RTBF

"Belgische IS-strijders zullen worden vervolgd in Irak en riskeren de doodstraf"

Belgische IS-strijders die in Irak worden gevangen, zullen ter plaatse worden vervolgd en riskeren de doodstraf. Dat zegt de Iraakse ambassadeur in ons land Jawad al-Chlaihawi in een gesprek met de RTBF.

De ambassadeur schat dat de strijd tegen IS in zijn land nog maximaal twee maanden zal duren. "We hebben veel Russische en Tsjetsjeense rebellen gevangen, maar ook een honderdtal Europeanen, onder wie Belgen. De meesten van hen riskeren de doodstraf".

Daarnaast worden nog eens 14.000 familieleden van IS-strijders die bij de slag om Mosul opgepakt zijn, vastgehouden in een kamp in de buurt van Mosul. Het lot van hen staat nog niet vast. "Sommige landen van oorsprong willen hen niet terug. Frankrijk bijvoorbeeld wil alleen kinderen opnemen wegens humanitaire redenen", zegt Jawad al-Chlaihawi. "Wat België betreft werken wij samen met de verschillende diensten, maar we hebben niet gevraagd om terroristen terug te nemen. Zo ver zijn we nog niet, we werken samen aan de identificatie van personen om te kijken hoe het verder met hen moet."

Mogelijk zijn er burgerslachtoffers gevallen bij de inzet van de Belgische F16's in de strijd tegen IS, maar de ambassadeur zegt dat dat geen spanningen tussen de twee landen zal veroorzaken. "Er is collaterale schade veroorzaakt door de Belgische vliegtuigen, maar niet in die mate dat dat politieke of juridisch problemen tussen de twee landen zou veroorzaken. Bovendien is het niet bewezen dat het Belgische vliegtuigen zijn die de collaterale schade hebben veroorzaakt en burgers hebben gedood."

Meest gelezen