Videospeler inladen...

Burenruzie over bomen loopt uit de hand: dwangsom loopt op tot ruim 300.000 euro

In de Vondelstraat van Brugge woedt al jaren een heftige burenruzie. Alles draait om 6 bomen die enkele buren hinderden. In 2013 had de rechter beslist dat de bomen moesten worden verwijderd. Voor elke dag dat dat niet gebeurde gold er een dwangsom van 1.000 euro. Omdat de buurman 2 jaar wachtte om de bomen weg te halen moet hij nu ruim 300.000 euro betalen. De buren willen dat de man zijn huis verkoopt. 

Hoe begon het allemaal?

Al meer dan 20 jaar klaagt een buurvrouw over een wilgenboom en een esdoorn in de voortuin waarvan de takken over het pad naar haar voordeur hangen. Bij nat weer maken de vallende bladeren in de herfst dat pad soms gevaarlijk glad. In 2002 stapt ze al een eerste keer naar de vrederechter met de vraag om de bomen weg te halen. De vrederechter vindt dat toch een brug te ver en vraagt Alain De Coessemaeker om de bomen op zijn minst toch wat bij te snoeien.

Het escaleert...

De buren links en rechts van Alain trekken samen naar de vrederechter, ze willen dat Alain minstens 6 bomen weghaalt omdat die te dicht bij de grens van hun perceel grond staat. De vrederechter geeft hen gelijk en veroordeelt Alain tot het betalen van een dwangsom van 100 euro per dag dat de bomen er nog blijven staan. Alain gaat in beroep maar krijgt ook bij de beroepsrechter geen gelijk. Die rechter verhoogt de dwangsom zelfs tot 1.000 euro per dag uitstel, omdat hij het idee heeft dat Alain de bomen echt niet wil wegdoen. 

2 jaar later

Alain is een natuurliefhebber en zocht een manier om de bomen te verplanten zonder dat ze zouden afsterven. Volgens hem moest dat zo omzichtig gebeuren dat het hele voorbereidingsproces bijna 2 jaar in beslag nam. Maar ondertussen liepen de dwangsommen op, tot meer dan 800.000 euro.

Alain probeerde een minnelijke schikking te treffen met zijn buren, tevergeefs. Eergisteren kwam de zaak opnieuw voor de rechter in Brugge, de buren stellen zich ondertussen tevreden met iets meer dan 300.000 euro. Ze willen dat Alain zijn huis verkoopt om hen uit te betalen. Wordt dus vervolgd.

Meest gelezen