Video player inladen...

24 urenstaking van de socialistische bond is begonnen: hier kunt u hinder verwachten

Wie vandaag de trein of de bus wil nemen, moet rekening
houden met vertragingen of afgelastingen. De socialistische overheidsbond ACOD houdt een zogeheten reactiedag tegen de regeringsplannen voor besparingen op onder meer  pensioenen en investeringen. Daarnaast zijn er acties te verwachten in gevangenissen, bij sluizen en ook lokale besturen. Her en der kan daardoor ook een kinderopvang dicht blijven.

Vooral het spoor zal getroffen worden. Om 22.00 uur maandagavond is de staking van de socialistische bond daar al begonnen. En die duurt tot en met dinsdagavond 22.00 uur. De verwachting is dat zeker op de grote lijnen en in de grotere steden daardoor treinen uit zullen vallen of forse vertraging oplopen. De NMBS raadt aan om hun website en app te raadplegen voor de laatste informatie.

Vanaf dinsdagochtend is ook hinder te verwachten bij het andere openbaar vervoer, dus bussen en trams, zeker in de grote steden. Zo waarschuwt de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB voor hinder voor het metroverkeer. Dinsdagavond spelen de Rode Duivels tegen Cyprus in het Koning Boudewijnstadion. Supporters zoeken beter een alternatief, waarschuwt de MIVB.

In het onderwijs plant de socialistische bond alleen sensibiliseringsacties. Wel kunnen stedelijke centra voor kinderopvang dicht blijven. Bij de lokale besturen kunnen ook soms loketdiensten gesloten zijn. Ook zijn er acties te verwachten bij de stadsreiniging in de grote steden.

De socialistische vakbond ACOD laat weten dat er overal acties kunnen ontstaan, maar op deze plaatsen is het nu al zeker dat er een stakingspiket zal staan:

  • Sluizen: Wijnegem, Zemst, Godsheid, Gent-Evergem, Oudenaarde Kruispoort Brugge en Menen
  • Gevangenissen: Brugge, Gent, Oudenaarde, Leuven-Centraal, Antwerpen, Hasselt en Sint-Gillis
  • NMBS/Infrabel: de logistieke centra van Kortrijk, Lichtervelde, Oostende, Vorst, hoofdzetel Infrabel, station Denderleeuw
  • Proximus: de administratieve zetels in Brugge, Kortrijk, Oostende en Mechelen 
  •  Lokaal: Stadskantoor Leuven, KBC-Leuven, OCMW Brugge, Stadsreiniging Merksem en Kielsbroek

Geen stakingen in privésector

Ook op verschillende andere plaatsen zijn er piketten of
sensibiliseringsacties, onder meer bij het overheidsbedrijf Proximus. In de privésector zijn geen stakingen voorzien, maar de socialistische bond ABVV kan ook daar wel sensibiliseringsacties houden. De christelijke en liberale bonden doen niet mee aan de reactiedag. Zij  zijn het wel eens met het verzet tegen de regeringsplannen, maar kiezen er voorlopig voor om met de overheid in gesprek te blijven.

Meest gelezen