AFP or licensors

Duitse christendemocraten willen niet meer dan 200.000 vluchtelingen per jaar opvangen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft met Horst Seehofer, de voorzitter van de Beierse zusterpartij CSU, een akkoord bereikt over de toekomstige vluchtelingenpolitiek. Dat melden verschillende bronnen. Beide partijen zijn het erover eens geraakt dat Duitsland niet meer dan 200.000 vluchtelingen per jaar moet opnemen.

De vluchtelingenpolitiek is al maanden een twistappel tussen CDU en CSU. Merkel wilde absoluut niet spreken over een bovengrens voor het aantal vluchtelingen dat Duitsland kan opnemen, terwijl de CSU daar een hevige voorstander van was.

Bij de parlementsverkiezingen kregen beide christendemocratische partijen, vooral de CSU, flinke klappen. Seehofer vindt dat het verlies van de CSU aan de radicaal-rechtse AfD deels te wijten is aan de in zijn ogen te liberale koers van Merkel.

Bovendien zijn er volgend jaar deelstaatverkiezingen in Beieren en daarom wil de CSU opnieuw een meer conservatieve koers varen. Het officieel begrenzen van het aantal nieuwe vluchtelingen is daar een belangrijk symbool van geworden.

Overleg op topniveau

In een poging om met een gezamenlijk standpunt naar de onderhandelingen over een nieuwe regering te trekken, kwamen de kopstukken van beide partijen vandaag bijeen om een uitweg te zoeken.

Ze zouden het daarbij eens geworden zijn dat er per jaar 200.000 mensen op humanitaire gronden kunnen worden opgenomen. Het gaat daarbij zowel om asielaanvragers, vluchtelingen en mensen die in het kader van een familiehereniging naar Duitsland komen.

Er zouden wel geen mensen worden terugestuurd aan de grens, het recht op asiel blijft dus behouden, en in het akkoord zou daarom de term "bovengrens" niet gebruikt worden. De twee partijen zijn het er ook over eens een nieuwe regeling uit te werken  voor de migratie van vreemdelingen met een goede opleiding.

Het compromis tussen beide partijen wordt nu verder uitgewerkt. Af te wachten valt of de twee partijen de liberale FDP en de Groenen achter dit standpunt kunnen krijgen bij de onderhandelingen over een nieuwe regering.

Meest gelezen