Videospeler inladen...

Duizenden Amerikanen zonder stroom door de komst van de orkaan Nate

De orkaan heeft vannacht de kusten van Louisiana en Mississippi bereikt, maar is minder sterk dan de vorige orkanen. Toch is op veel plaatsen de stroom uitgevallen en wordt gevreesd voor overstromingen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Nate kwam aanwaaien uit de Golf van Mexico en is vannacht een eerste keer aan land gegaan in het zuiden van de staat Louisiana. Daarna deed hij dat nog een keer in Mississippi. In die staten zitten tienduizenden mensen zonder stroom en dat is ook het geval meer oostwaarts in Alabama en het westen van Florida.

Er zijn nog geen berichten over slachtoffers of over de precieze omvang van de schade. De stroom valt nogal snel uit in de VS omdat de meeste leidingen voor elektriciteit bovengronds liggen en dus snel schade oplopen.

Er wordt echter vooral gevreesd voor overstromingen in het gebied dat in 2005 al zwaar getroffen werd door de beruchte orkaan Katrina. Toen duurde het meer dan een maand vooral de hulpverlening echt op gang kwam en al die tijd heerste er zo goed als volledige chaos in dat gebied. De stad New Orleans schijnt intussen gespaard te blijven van Nate. Het zuiden van Louisiana en Mississippi is erg waterrijk, vooral in de delta van de Mississippi-rivier en daar is niet veel nodig om watersnood te hebben.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Nate maakte eerder dertigtal slachtoffers in Centraal-Amerika

Nate is de vierde orkaan die de Verenigde Staten treft op twee maanden tijd na Harvey in Texas, Irma in Florida en Maria op de Maagdeneilanden en Puerto Rico. De nieuwe orkaan is echter zwakker en bereikte de VS met een kracht van 2 op een totaal van 5 op de schaal van Saffir-Simpson.

De orkaan zal nu via Mississippi maandag over het zuiden van Tennessee trekken en daar verder aan kracht verliezen, wat niet wil zeggen dat de storm dan niet gevaarlijk is.

Eerder had Nate wel een dertigtal slachtoffers gemaakt in Nicaragua, Costa Rica, Honduras en El Salvador. Mexico en Cuba waren ook paraat, maar ontsnapten aan het ergste.

Meest gelezen