Hans Bonte: "We hebben een volwaardige Vlaamse rechtbank nodig"

Hans Bonte, de SP.A-burgemeester van Vilvoorde, haalt in De Zondag zwaar uit naar het veiligheidsbeleid. Zo ijvert hij onder meer voor een aparte Vlaamse rechtbank in Brussel. Bonte is daarvan overtuigd nadat de Brusselse straf­uitvoerings­rechtbank de dader van een dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf in zijn stad in maart voorlopig had vrijgelaten.  

Aanleiding van zijn pleidooi is het ongeval waarbij de 12-jarige Merel De Prins om het leven kwam in Vilvoorde. In maart besliste de Brusselse straf­uitvoerings­rechtbank de dader voorlopig vrij te laten.

En dat vindt Bonte onbegrijpelijk. "We zijn afhankelijk van een rechtbank  die geen voeling heeft met de regio, die een andere cultuur belijdt. En het is niet alleen dat. Wij moeten Brussel bijna smeken voor onderzoekscapaciteit, om het labo te mogen gebruiken, enzovoort." Bonte roept minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dan ook op om hieromtrent actie te ondernemen. "We moeten onafhankelijk van Brussel kunnen werken."

"De regering verkwanselt een ongelooflijke kans"

Federaal oppositielid Bonte is duidelijk geen fan van het veiligheidsbeleid van de federale regering. "Wat mij het meest stoort, is dat de regering een ongelooflijke kans verkwanselt om structurele problemen aan te pakken", zegt Bonte.

Bonte denkt in de eerste plaats aan de eenmaking van de Brusselse politiezones. "Men verliest zich in symboolpolitiek. Als je ons land echt veiliger wil maken, moet je orde op zaken stellen in de hoofdstad. De fusie van de politiezones is cruciaal voor een integraal veiligheidsbeleid. Schrijf maar op: de N-VA zal dat ook een breekpunt noemen voor de volgende verkiezingen. Maar nu doet ze niets. Ik noem dat hypocriet."

Onze regering verliest zich in symboolpolitiek

"De Staatsveiligheid is ziek"

Daarnaast haalt Bonte ook uit naar de Belgische inlichtingendiensten. "Onze zwakke plek". Hij pleit voor meer en betere samenwerking tussen de verschillende diensten.

"Jambon wou een Kanaalplan in deze regio om terreur te bestrijden. Wel, ik wacht nog steeds op de eerste vergadering met alle burgemeesters. Als een potentiële radicaal van Brussel naar Vilvoorde verhuist, word ik zelfs niet ingelicht", aldus nog Bonte.

Ik wacht nog steeds op de eerste vergadering van Jambon met alle burgemeesters

Meest gelezen