Mario Vargas Llosa: "Nationalisme heeft rijke geschiedenis van oorlogen, bloed en lijken"

In een slotspeech voor honderdduizenden tegenstanders van Catalaanse onafhankelijkheid in Barcelona, heeft de Peruaans-Spaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Literatuur Mario Vargas Llosa zwaar uitgehaald naar de separatisten. Het referendum van vorige zondag noemde hij "een staatsgreep door de Catalaanse regering".

Vargas LLosa had weinig verzoenende taal over voor de Catalaanse separatisten aan het einde van de massabetoging in Barcelona deze namiddag.  Hij waarschuwde: "Passie kan gevaarlijk zijn wanneer ze fanatisme en racisme aanwakkert. De ergste is de passie van het nationalisme."

Aan de Spaanse democratie mag niet geraakt worden, waarschuwde de schrijver en hij voegde daaraan toe dat er meer zal nodig zijn dan een staatsgreep van Puigdemont (de Catalaanse minister-president) om 500 jaar geschiedenis van tafel te vegen: "Wij zullen de strategen van het onafhankelijkheidsstreven een halt toe te roepen."

"Spanje mag door separatisten niet afglijden naar derdewereldland"

Vargas LLosa trok ook de economische kaart: "Wij willen niet dat
banken en bedrijven uit Barcelona wegtrekken, als ware het een middeleeuwse stad, besmet met de pest."

Terwijl een deel van de betogers uitriep dat ze de Catalaanse minister-president achter de tralies willen, “Puigdemont a prisión”, besloot Vargas Llosa dat Spanje een modern land is, "dat door de schuld van de separatisten dreigt af te glijden naar een derdewereldland". 

Wie is Mario Vargas Llosa?

Jorge Mario Pedro Vargas Llosa, geboren in Peru in 1936, kreeg in 1993 de Spaanse nationaliteit. De gewezen Spaanse Koning Juan Carlos I benoemde hem in 2011 tot Markies. In 2010 won hij de Nobelprijs voor Literatuur. Mario Vargas LLosa is één van de belangrijkste hedendaagse schrijvers van Latijns-Amerika, die zich geregeld mengt in het maatschappelijk debat. Als liberaal was hij in 1990 zelf kandidaat voor het presidentschap in Peru.

De schrijver woont al jaren afwisselend in Lima en Madrid en volgt de politieke ontwikkelingen in Europa met grote belangstelling. Hij heeft al meermaals zijn angst uitgedrukt voor het aanwakkerend nationalisme en de vreemdelingenhaat op het oude continent.

Meest gelezen