Lanjri, armoededeskundige CD&V, ontgoocheld in Demir: "Achteruitkrabbelen is geen optie"

CD&V-Kamerlid en armoededeskundige Nahima Lanjri is niet te spreken over de uitspraken van staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir in "De zevende dag". Demir zei daar dat de Europese armoededoelstellingen niet haalbaar zijn in twee en een half jaar tijd.

Voor Nahima Lanjri is het duidelijk: de Europese normen voor armoedebestrijding staan in het regeerakkoord en moeten dus worden uitgevoerd. Dat akkoord over armoedebestrijding kwam er na lang en moeizaam onderhandelen. Achteruitkrabbelen is geen optie, zegt Lanjri. Een veel te groot aantal Belgen leeft onder de armoedegrens. Heel wat kinderen, alleenstaande vrouwen, zieken en oudere werklozen zijn de eerste slachtoffers. Hen helpen is een prioritaire taak van de overheid.

Het kan niet, aldus Lanjri, dat de bevoegde staatssecreatris, die nog maar sinds februari in functie is, nu al opgeeft.  "Het regeerakkoord is geen menu à la carte en ik ga ervan uit dat Zuhal Demir er alles aan zal doen om het uit te voeren. Het aanpakken van de armoede is een prioriteit en moet dat blijven", zegt Lanjri.

Ze  belooft de volledige steun van coalitiepartner CD&V als Demir effectief de armoede aanpakt. Lanjri heeft overigens zelf drie wetsvoorstellen ingediend met maatregelen om de zwaksten in de maatschappij boven de armoedegrens te tillen.  Die teksten moeten nog besproken worden in de Kamer.

Meest gelezen