Nederlandse actiegroepen hebben "teleurstellend" gesprek met directie Tihange

Vertegenwoordigers van actiegroepen vragen de directie om meer openheid en transparantie rond de werking van reactorvaten in Doel en Tihange. Die is hen geweigerd. Nu is de politiek aan zet.

Het gesprek dat vertegenwoordigers van een aantal Nederlandse actiegroepen zondag voerden met de directie van de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange, is "teleurstellend" verlopen. Dat zei woordvoerder Peer de Rijk namens de actiegroepen na afloop van het gesprek in Tihange.

Vertegenwoordigers van onder meer de actiegroep WISE en Greenpeace vroegen de directie om meer openheid en transparantie rond de gang van zaken in de haperende reactorvaten in Doel en Tihange. Maar dat werd hen geweigerd. Wel mogen experts inzage krijgen in de geheime onderzoeksrapportages, op voorwaarde dat ze daaruit niets publiceren. Onaanvaardbaar, aldus De Rijk, de Nederlandse directeur van WISE.

 In Nederland en Duitsland bestaat grote bezorgdheid over de veiligheid van de kerncentrales in Doel en Tihange. De Rijk laakt het niet vrijgeven van rapporten over de talloze scheurtjes in reactorvaten in Doel en Tihange. "We moeten die rapporten kennen om het debat te kunnen voeren. Dat ze geheim zijn, doet ons vermoeden dat er meer aan de hand is. Er komt geen vervolggesprek. Zij weigeren openheid en verschuilen zich achter de wet. Dus nu is de politiek aan zet."

In een persmededeling benadrukt ENGIE Electrabel dat het gesprek "de wil van ENGIE Electrabel onderstreept om op een constructieve en open manier een dialoog aan te gaan met zowel de omwonenden van de kerncentrale als met de Duitse en Nederlandse burgers die vragen zouden hebben over de Belgische kerncentrales".  

Meest gelezen