AFP or licensors

Spaanse premier Rajoy zal autonomie Catalonië schorsen om eenheid Spanje te vrijwaren

De Spaanse premier Mariano Rajoy is bereid alle wettelijke middelen aan te wenden om de Catalaanse onafhankelijkheid in de kiem te smoren en zo de Spaanse eenheid te bewaren. 

De Spaanse grondwet heeft met artikel 155 een artikel waarmee de Spaanse regering het zelfbestuur van een regio kan schorsen. Nog nooit heeft een Spaanse regering dit artikel aangewend. Het wordt in politieke kringen dan ook omschreven als een "nucleaire bom". Als het echt moet, zegt Rajoy aan een krant, dan roepen we dat artikel in. "Spanje zal niet verdeeld worden en de nationale eenheid blijft behouden", aldus de premier. "En we zullen dat op alle mogelijke wettelijke manieren doen." 

Artikel 155 aanwenden wordt in politieke kringen omschreven als een nucleaire bom

De Spaanse premier benadrukt wel in het interview, het eerste dat hij geeft sinds het onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober, dat de bal in het kamp van de Catalaanse leiders ligt. "Ze hebben nog tijd om de nodige stappen te zetten zodat Madrid niet fors moet ingrijpen",  want hij beseft dat zijn achterban en de hardliners in zijn partij een reactie verwachten. Maar de Spaanse regering zal pas rond de tafel gaan zitten met de naar onafhankelijkheid strevende Catalanen als de dreigende toon achterwege wordt gelaten.  

Madrid blijft het spel dus hard spelen, al lijkt de Catalaanse overheid te aarzelen om de onafhankelijkheid uit te roepen. Daardoor wordt er tijd gewonnen, maar als er geen echte dialoog komt, dient dat ook tot niets.

Mocht Rajoy inderdaad de autonomie van Catalonië opheffen of de leiders van de regio laten arresteren, dan zou dat een primeur zijn en komt er mogelijk een hevige reactie op straat.

Intussen heeft de Spaanse regering het wel veel gemakkelijker gemaakt voor bedrijven om hun maatschappelijke zetel te verplaatsen. Veel ondernemingen hebben hun hoofdzetel echter al verplaatst van Catalonië naar andere regio's. Het gaat dan om CaixaBank, Banco Sabadell, Gas Natural, allen onderdeel van de IBEX-35, de index van de beurs van Madrid.