De buitenaardse hoed van Margrethe, de koprol van Estelle en de pupillen van Máxima

We brengen elke zondag een overzicht van wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week woonde de Deense koningin Margrethe de opening van het parlementaire jaar bij. Ze haalde daarvoor een van haar favoriete hoeden uit de kast. Het Zweedse prinsesje Estelle leert haar volk bewegen en turnde samen met papa Daniel in het park. De Britse kroonprins Charles wond zich behoorlijk op over het plastic in de oceanen en op ons bord. Terwijl de roltrap van koning Salman haperde en de meiden van koning Willem-Alexander trakteerden op enkele opmerkelijke close-ups.   

Niets is te vrolijk voor "Mary Poppins" Margrethe

De Deense koningin Margrethe (77) woonde met haar zus Benedikte, haar zonen Frederik en Joachim, en schoondochters Mary en Marie de opening van het parlementaire jaar bij in paleis Christiansborg. De koninklijke familie nam als toehoorder plaats in een loge op de publieke tribune. Een jaarlijkse traditie sinds 1968 en niets bijzonders, ware het niet dat Margrethes blauwe hoed de nodige aandacht trok. Ze heeft het opmerkelijke exemplaar al langer dan vandaag en haalt hem regelmatig uit de kast. Kunstzinnig of eerder buitenaards, we laten het in het midden.

danapress

Margrethe wordt de rock-'n-rollkoningin genoemd, dit voor haar eigenzinnige en alternatieve koers die ze vaart. De koningin ontwierp in het verleden al kostuums en zelfs decors voor voorstellingen als "Assepoester" en "De notenkraker", en de verfilming van Hans Christian Andersens sprookje "The wild swans" in 2009. Soms draagt ze eigen creaties, telkens kleurrijk, met felle prints en gewoonweg excentriek. The Guardian noemde haar in 2013 de "Mary Poppins" onder de Europese royals.

2017 Patrick van Katwijk

FOTO boven: Margrethe tijdens een fotoshoot in de zomer van 2016. Het regende net pijpestelen. Ideaal voor de koningin om haar - naar eigen zeggen - legendarische "vrolijke regenjas" boven te halen. Margrethe liet de waterbestendige stof, eigenlijk bedoeld om tafellakens van te maken, overkomen uit Londen en maakte er samen met couturier Jørgen Bender in 1995 een regenjas van. Het item behoort tot haar vaste collectie.

Victoria steunt Pink Ribbon, Estelle aan de rol

Wie zich nog van haar kleurrijkste kant liet zien, was de Zweedse kroonprinses Victoria. Zij steunt vrouwen en mannen in hun strijd tegen borstkanker en droeg speciaal een roze outfit. Onderstaand officieel portret werd gemaakt en vrijgegeven. In oktober (borstkankermaand) voert het Zweedse kankerfonds campagne om geld in te zamelen. Victoria is al 9 jaar beschermvrouw van de stichting.

Ook dochter Estelle en echtgenoot Daniel vroegen deze week even aandacht. Zij maakten enkele sprongetjes en een koprol in het park voor Generation Pep of Gen-Pep, een sportorganisatie die zich inzet voor een betere gezondheid van kinderen/tieners. Estelle (5) doet het vlotjes voor en papa Daniel wordt aangemoedigd om hetzelfde te doen. Uiteraard een eitje voor hem, want hij was in een vorig leven fitnessleraar.  

Estelle is een van de jongste troonopvolgers die al voorbereid wordt op het latere koningschap. Victoria en Daniel betrekken haar bij allerlei mogelijke activiteiten en praten telkens met Estelle over hun buitenlandse bezoeken. "Ze is niet te jong. We hebben als ouders en volwassenen een plicht om nieuwsgierigheid te stimuleren", aldus de kroonprinses.

Ze is niet te jong, zo wordt onze rol iets natuurlijks

Victoria leerde zelf van de verhalen van haar ouders, koning Carl Gustav en koningin Silvia. "Zij grepen reizen aan om te praten over ons land, Zweeds onderzoek en Zweedse technologie. Zo wordt onze rol iets natuurlijks en weet je wat je kan betekenen", stelt Victoria. Voor de populariteit of pr van het koningshuis is de aanwezigheid van Estelle uiteraard een uitgekiende strategie: is het meisje niet jolig dan is ze ondeugend, en dat levert altijd leuk beeld op.

Charles windt zich op: "Plastic op ons menu"

De Britse kroonprins Charles maakt zich ernstig zorgen over onze planeet. Hij woonde de internationale conferentie Onze Oceanen bij op Malta en hield een vurige toespraak.

"Met vis komt ook plastic op onze tafel", klonk het. "De 8 miljoen ton aan plastic dat jaarlijks in de zee terechtkomt - door onze eigen schuld - is nu bijna alomtegenwoordig. Al het plastic dat we sinds de jaren 50 hebben geproduceerd en dat in de oceaan is geëindigd, ligt daar in een of andere vorm nog steeds.  Zodat waar u ook zwemt, er altijd plastic deeltjes in de buurt zijn en we dicht bij het punt zijn gekomen waar alle gevangen vis plastic zal bevatten. In feite staat plastic al op het menu."

Charles noemde de schade aan het Great Barrier Reef, het grote koraalrif aan de oostkust van Australië, een "wake-upcall". Hij pleitte
onomwonden voor het recycleren van plastic en het stoppen met de
productie ervan.  "Ik kan mijn of jouw kleinkinderen niet in de ogen
kijken als we onze planeet compleet vervuild hebben", windt Charles zich haast op (zie video boven). Hij wijst erop dat natuurrampen alleen maar erger worden, omdat we de aarde tot wanhoop drijven.   

En toen viel de Saoedische roltrap stil

De Saoedische koning Salman (81) heeft voor het eerst een bezoek gebracht aan Rusland om gesprekken (over onder meer de olieprijs en de conflicten in het Midden-Oosten) te voeren met president Vladimir Poetin.

Salman werd met de grootste militaire eer ontvangen, maar op de tarmac liep het even fout. De gouden roltrap van zijn vliegtuig weigerde halverwege dienst, zodat de verbaasde monarch met behulp van een assistent zelf moest stappen.  De beelden:

Wie van de drie A's lijkt op Máxima?

De Nederlandse koning Willem-Alexander is 50 geworden en zijn dames hebben aan hem gedacht met een heuse portrettenreeks. Koning Máxima, prinsessen Amalia, Alexia en Ariane poseerden voor de lens van Erwin Olaf. Het werden vier close-ups van hun gezichten, waarbij iedereen frontaal en een tikkeltje serieuzer kijkt, en de haren wat nonchalant liggen. Een breuk met de traditie van de foto's waarbij de drie zussen vaak samen gefotografeerd worden en dat vanop enige afstand of zijdelings.

Olaf zelf staat stiekem ook op álle foto's, in de pupillen van de royals, ontdekte Nos-journalist Niek Froma met zijn arendsogen:

Meest gelezen