Turkije steunt offensief van Syrische rebellen tegen coalitie rond Al Qaeda in Idlib

Volgens Turkije is de operatie gericht tegen "een terreurcorridor" langs de grens. In het oosten van Syrië krijgt de terreurgroep IS dan weer zware klappen in Raqqa en rond Mayadin, een van de laatste bolwerken in Syrië.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Turkse president Tayyip Erdogan heeft de operatie van zijn leger en enkele bondgenoten in Syrië omschreven als "het opruimen van een terreurenclave" vlakbij de grens met zijn land.

Op het terrein rukken vooral strijders van het Vrije Syrische Leger (FSA) op, een door Turkije gesteunde Syrische rebellengroep. Die zouden wel steun krijgen van het Turkse leger, maar het is niet duidelijk hoe ver die Turkse troepen in Syrië willen doorstoten. Volgens Erdogan wordt de operatie vanuit de lucht gesteund door Russische vliegtuigen.

Het doel is de macht breken van Hayat Tahrir al-Sham in de noordwestelijke provincie Idlib. Die coalitie is gevormd rond het vroegere Nusrat-front, de Syrische tak van de terreurgroep Al Qaeda, maar heeft nu veel andere jihadistische strijders opgenomen die voorheen uit Aleppo verdreven werden. Idlib is grotendeels in handen van die jihadisten, maar ze zouden verzwakt zijn door deserties en interne onenigheid.

Er is echter ook een ander aspect aan de operatie. Als Turkije zijn invloed in Idlib indirect kan uitbreiden, kan het ook de Syrisch-Koerdische enclave Efrin verder isoleren. Dat gebied in het noordwesten tussen Idlib en de Turkse grens is afgescheiden door Syrische rebellen van het veel grotere Syrisch-Koerdische gebied in het noordoosten van het land.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Eindoffensief tegen IS in Raqqa en oosten van de Eufraatvallei

Meer naar het oosten lanceren de Syrische Democratische Krachten (SDF) -een coalitie van Arabische en Koerdische strijders- een eindoffensief tegen de overblijvende wijken onder controle van de terreurgroep IS in de stad Raqqa, de voormalige "hoofdstad van IS". Het grootste deel van die stad is al in handen van de SDF gevallen en is omsingeld.

De SDF krijgt daarbij de steun van zowel Amerikaanse vliegtuigen als van "special forces" (foto hierboven) op de grond. Er zijn stilzwijgende akkoorden tussen de SDF en de VS enerzijds en de Russen, Iraniërs en Assad anderzijds hoe de Eufraatvallei verdeeld wordt nu IS steeds meer teruggedrongen wordt.

Stroomafwaarts van de Eufraat hebben Syrische regeringstroepen naar eigen zeggen Mayadin omsingeld. Die stad is één van de laatste bolwerken van IS in Syrië en is de toegangspoort naar de grensplaatsen met Irak. Mogelijk bevindt zich IS-leider Umar Abu Bakr al-Baghdadi in Mayadin, maar zeker is dat niet. Aan de Iraakse kant van de grens wordt IS intussen opgejaagd door het Iraakse leger en door sjiitische milities.

Meest gelezen