2017 Invision

"Angelina Jolie wou oorlogsmisdadiger Joseph Kony in de val lokken tijdens diner"

Angelina Jolie was enkele jaren geleden bereid mee te werken aan een plan waarbij ze als lokaas zou dienen om Joseph Kony in de val te lokken. Dat blijkt uit gelekte documenten van het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Een grote naam uit Hollywood naar Afrika sturen om daar een diner te nuttigen met een beruchte en gezochte oorlogsmisdadiger met als bedoeling hem te arresteren en hem voor het gerecht te dagen: het lijkt een filmscript, maar toch is dat precies wat enkele jaren geleden op tafel lag bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

De oorlogsmisdadiger was Joseph Kony, de oprichter van het zogenoemde Verzetsleger van de Heer. Met die rebellenbeweging zaait hij al ruim een kwarteeuw dood en vernieling in Oeganda. Daarbij zet hij onder meer kindsoldaten in.

De grote naam uit Hollywood was niemand minder dan Angelina Jolie. Dat blijkt tenminste uit gelekte documenten van het ICC waarover onder meer NRC en The Sunday Times berichten.

Luis Moreno Ocampo

Voormalig hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo zou Jolie in 2012 via e-mail met het voorstel hebben benaderd Kony in Oeganda te ontmoeten voor een diner. Gespecialiseerde eenheden van het Amerikaanse leger zouden hem vervolgens arresteren en overbrengen naar het ICC.

Moreno Ocampo zou zijn oog op Jolie hebben laten vallen omdat ze aanwezig was op het proces tegen Thomas Lubanga, een Congolese rebellenleider die eveneens kindsoldaten voor zijn strijd inzette. De Argentijn zou ook bij George Clooney en Sean Penn hebben gepolst, maar bij hen zou hij bot hebben gevangen.

Het plan is uiteindelijk nooit uitgevoerd, mogelijk omdat Moreno Ocampo net iets te gretig was. Kony blijft intussen op vrije voeten.

Meest gelezen