Videospeler inladen...

"Geheime politie van Soedan uitnodigen om Soedanezen te identificeren, is als SS uitnodigen om Joden te identificeren"

Khalid Albaih staat helemaal achter de beslissing van een rechter in Luik om een Soedanese missie te verbieden Soedanese vluchtelingen in ons land te identificeren. Dat zegt de cartoonist met Soedanese roots in "De afspraak".

"Je weet niet wat met je zal gebeuren. Regels zijn onbestaande. Iedereen in een militair uniform kan je iets aandoen en marteling komt regelmatig voor." Met die woorden schetst Khalid Albaih vanavond in "De afspraak" het lot dat Soedanese vluchtelingen wacht als (Europese) autoriteiten hen naar hun thuisland terugsturen.

Onder meer om die reden staat de cartoonist met Soedanese roots volmondig achter het verbod dat een rechter in Luik eerder vandaag uitsprak om een missie uit Soedan toegang te verlenen tot een groep Soedanese vluchtelingen in Vottem om hen te identificeren in afwachting van hun uitzetting.

"Dat is absoluut de juiste beslissing", zegt Albaih. "Ik weet niet hoe iemand ertoe komt Soedanese vluchtelingen naar Soedan terug te sturen. Of erger, om de geheime politie hierheen te halen om hen te identificeren. Voor mij is dat hetzelfde als de SS van Hitler uitnodigen om Joden te identificeren."

Aylan en Omran

De naam Albaih doet dan wel geen belletje rinkelen bij het grote publiek, sommige van zijn scherpe cartoons doen dat wel. Zo ging een tekening van zijn hand van de Syrische jongens Aylan en Omran een tijd geleden de wereld rond.

(Lees voort onder cartoon)

Recent maakte Albaih een nieuwe cartoon waarin de Soedanese president Omar al-Bashir probeert om bij wereldleiders als de Amerikaanse president Donald Trump in bed te kruipen. Met de tekening protesteert hij tegen het feit dat de VS recent sancties tegen Soedan heeft ingetrokken en dan vooral tegen de beweegredenen waarom het land dat deed.

(Lees voort onder cartoon)

"Bashir is sinds 1989 president van Soedan, een jaar voor ik als kind samen met mijn familie en vele andere families ben vertrokken omdat we niet tot zijn partij behoorden", zegt Albaih. "Dat de VS de sancties net nu intrekt, is enorm hypocriet. 20 jaar lang hebben mensenrechtenorganisaties tegen die sancties gestreden omdat ze enkel de bevolking schaadden en niet het regime. Dat kon al die tijd vrij zijn gang gaan."

"Nu Bashir een rol kan spelen om de vluchtelingenstroom tegen te houden, heft de VS de sancties op. Het land doet dat op vraag van de EU. Die heeft hem miljarden euro's betaald om vluchtelingen te stoppen, terwijl het om een oorlogsmisdadiger gaat tegen wie het Internationaal Strafhof in Den Haag al jaren een internationaal aanhoudingsbevel heeft uitgevaardigd."

Meest gelezen