Video player inladen...

Nobelprijswinnaar Economie: "Ik ga proberen mijn prijzengeld zo irrationeel mogelijk uit te geven"

Gedragseconoom en Nobelprijswinnaar Economie Richard H. Thaler is best in voor een grap, wanneer een journalist hem vanuit Stockholm vraagt wat hij met de prijs gaat doen.  Een joviale man, bevestigt ook zijn Belgische collega Jan-Emmanuel De Neve.

Bij de bekendmaking van de Nobelprijs Economie konden journalisten de winnaar, professor Richard H. Thaler van de Universiteit van Chicago, via de telefoon enkele vragen stellen.

De belangrijkste impact van zijn onderzoek vindt hij de erkenning van het feit dat economische modellen rekening moeten houden met de menselijke factor. Gedaan dus met de puur rationele "homo economicus".

Wanneer een journalist Thaler even later vraagt naar wat hij gaat doen met de zowat 945.000 euro prijzengeld (9 miljoen Zweedse Kroon), antwoordt de man laconiek dat hij het zo irrationeel mogelijk zal uitgeven.

Gedragseconomie en pensioensparen

In de vragenronde komt de nobelprijswinnaar Economie over als iemand met een groot gevoel voor humor. Jan-Emmanuel De Neve, is associate professor Economie en Strategie aan de universiteit van Oxford, en mocht hem al een paar keer ontmoeten. 

"Hij is een geniale en joviale man die veel gedaan heeft om gedragseconomie in de praktijk om te zetten.

Jan-Emmanuel De Neve

"Hij is niet de eerste die de gedragseconomie in de kijker zet. Herbert Simon en Daniel Kahneman kregen ook een Nobelprijs Economie. De verdienste van Thaler is vooral dat hij de gedragseconomie in de praktijk gebracht heeft en op grote schaal heeft uitgewerkt."

Mensen op een niet-bindende manier een duwtje in de rug geven, zo vat De Neve, het belang samen van het werk van Thaler. Als voorbeeld verwijst hij naar een manier om mensen te motiveren om aan pensioensparen te doen (zie video).

Video player inladen...

Meest gelezen