Van Salman Rushdie tot Dan Brown: 69e Frankfurter Buchmesse haalt alles uit de boekenkast

Van 11 tot en met 15 oktober vindt in Frankfurt de 69e editie van de Frankfurter Buchmesse plaats. De grootste boekenbeurs ter wereld biedt dit jaar plaats aan 7.100 exposanten uit 106 verschillende landen en verwacht zo'n 300.000 bezoekers. Onder het motto "Francfort en français" is Frankrijk het gastland.

"Een poort op de wereld", zo bestempelde Jos Geysels, voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), de Frankfurter Buchmesse vorig jaar.

De Frankfurter Buchmesse is in bitter weinig opzichten te vergelijken met "onze" jaarlijkse Antwerpse boekenbeurs. De schaal is bijvoorbeeld onvergelijkbaar. Zo is er in Frankfurt 170.000 vierkante meter aan exposisitieruimte, een veelvoud van de Antwerpse expo. Bovendien zijn in Frankfurt zowat alle landen, van Peru tot China, vertegenwoordigd en lopen er zo'n 9.300 geaccrediteerde journalisten rond.

Een ander belangrijk verschil is dat de Frankfurtse hoogmis in de eerste plaats een beurs is voor professionelen. Voor het grote publiek gaan de deuren enkel tijdens het slotweekend (14 en 15 oktober) open.

Grote namen

De organisatoren van de Buchmesse willen de uitstraling van de beurs nog wat opkrikken door meer grote namen naar Frankfurt te halen. Zo zal de Amerikaanse bestsellerauteur Dan Brown, bekend van onder meer "De Da Vinci code", voor een publiek van 2.000 gasten over zijn nieuwe thriller "Oorsprong" komen spreken. Naast Brown komen ook Margaret Atwood, Ken Follett, Paula Hawkins, Michel Houllebecq en Amélie Nothomb naar de beurs.

Vorig jaar waren Vlaanderen en Nederland samen gastland op het Duitse boekenbal. Dit jaar is Frankrijk "Ehrengast" onder het motto "Francfort en français". Frankrijk was eerder als eens eregast in 1989. Zowat 180 Franse auteurs van over heel de wereld zakken af naar Frankfurt. Bij de Duitse uitgeverijen is al sprake van zo'n 550 "Neuerscheinungen", zeg maar vertalingen in het Duits van boeken uit en over het gastland. Ook de Franse president Emmanuel Macron zou de openingsceremonie van de beurs bijwonen.

Meest gelezen