11-jarig meisje van volwassenen- naar kinderpsychiatrie overgebracht

Het meisje van elf dat vorige maand gedwongen opgenomen werd in een psychiatrisch centrum voor volwassenen in Gent, heeft het centrum Dr. Guislain kunnen verlaten. Ze werd doorverwezen naar aangepaste ondersteuning, zegt algemeen directeur Marc Jans.

Nadat het meisje vorige maand een zware crisis had doorgemaakt, oordeelde een psychiater dat een gedwongen opname de beste oplossing was. Vanuit het ziekenhuis werd rondgebeld in de hoop een vrij bed te vinden in de kinderpsychiatrie, maar zonder succes. Het parket had daarom de collocatie gevorderd, en de jeugdrechter had die bevestigd.

Volgens de regelgeving kunnen kinderen jonger dan 15 jaar niet naar de volwassen psychiatrie. Alleen via een collocatie kan dat toch, want dan krijgt het gerechtelijk bevel voorrang.

Oplossing

Het Gentse centrum Dr. Guislain, waar het kind geplaatst werd, zocht naar een oplossing. Het meisje verbleef een tijdlang op de kinderafdeling met individuele begeleiding, maar die afdeling in het centrum is voor kinderen met een mentale beperking en een psychiatrische problematiek. De 11-jarige heeft echter geen verstandelijke handicap en er werd naar een plaats in de kinderpsychiatrie gezocht.

Het meisje heeft Dr. Guislain nu verlaten voor aangepaste ondersteuning op een kinderafdeling.  De collocatie werd al eens verlengd, maar nu is er toch een oplossing. "We zijn blij te kunnen meedelen dat het 11-jarig meisje dat geplaatst werd in het P.C. Dr. Guislain het ziekenhuis heeft kunnen verlaten en doorverwezen is naar meer aangepaste ondersteuning", laat de instelling Dr. Guislain weten.

"Wij hopen dat het haar verder goed mag gaan en danken onze medewerkers voor hun sterke inzet en creativiteit in de periode dat het meisje bij ons begeleiding en ondersteuning kreeg. Omwille van de privacy van deze minderjarige kunnen wij geen verdere informatie verschaffen", meldt directeur Jans.

De Oudenaardse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen, dat veel kritiek kreeg na de eerdere maatregel, geeft geen verdere informatie over de zaak.

Meest gelezen