Achterkleinzoon van uitvinder bakeliet stelt film over bakeliet voor

In Lommel heeft Hugh Karraker zijn film over zijn grootvader Leo Baekeland voorgesteld, de man die begin 20e eeuw bakeliet uitvond. Vandaag is die eerste vorm van plastic nog steeds in gebruik.

"All things bakelite: the age of plastic": zo heet de film die Karraker over zijn overgrootvader Baekeland maakte. Bij het rubber- en plasticbedrijf Helvoet in Lommel heeft hij die vandaag voorgesteld.

Baekeland werd in 1863 in Gent geboren als zoon van een herbergier en schoenmaker. Op 21-jarige leeftijd doctoreerde hij met de grootste onderscheiding aan de UGent. Later schopte hij het tot professor van de universiteit.

Velox

"Op 28-jarige leeftijd trok Baekeland naar de VS waar hij als chemicus in verschillende ondernemingen aan de slag ging", zegt Eric Germeys van Helvoet. "Hij was amper 36 of hij had zijn eerste patent beet met de ontwikkeling van het eersre commerciële fotografische papier. Hij noemde het Velox."

Rond 1900 begon Baekeland de chemische reacties van synthetische stoppen te bestuderen. Als eerste slaagde hij erin phenol en formaldehyde te combineren, goed voor de allereerste kunststof. In 1907 nam hij een patent op die eerste vorm van plastic die hij "bakelite" noemde.

Leo Baekeland staat gelijk aan Thomas Edison

Karraker vindt dat de wereld het verhaal van zijn overgrootvader te weinig kent. Net daarom maakte hij deze film. "Leo Baekeland staat gelijk aan Thomas Edison en alle andere mensen die honderd jaar geleden een grote ontdekking deden", zegt hij. "Maar niemand kent zijn naam. Iedereen denkt dat plastic uit het niks is ontstaan, maar vandaag is bakeliet nog steeds in gebruik."

In "All things bakelite" kijkt Karraker ook naar de toekomst. "Bakeliet is niet biologisch afbreekbaar. Daaraan dacht mijn overgrootvader niet omdat dit in die tijd nog geen probleem vormde. Vandaag moeten we voluit voor ecologische oplossingen gaan. Biologisch afbreekbaar plastic is enorm belangrijk voor het milieu."

Meest gelezen