Belga

Advocaten kasteelmoord wraken rechters

In de zaak van de zogenoemde kasteelmoord hebben de advocaten van een van de beklaagden een wrakingsverzoek ingediend tegen de rechtbank in Brugge. Ze willen dat andere rechters de zaak behandelen. 

De advocaten van één van de verdachten op het proces over de kasteelmoord, vinden dat de rechtbank in Brugge niet meer onpartijdig over de zaak kan oordelen. Het gaat om de advocaten van de neef van de intussen overleden huurmoordenaar, die kasteelheer Stijn Saelens vermoordde. De neef zou zijn oom die bewuste dag naar het kasteel hebben vergezeld, maar beweert dat hij van het moordplan niets afwist. 

De advocaten hebben nu een wrakingsverzoek ingediend tegen de drie rechters die zich moeten uitspreken over het dossier. Ze willen niets zeggen over de exacte inhoud van het wrakingsverzoek, maar hebben wel problemen met het verloop van de laatste zitting op het proces over de kasteelmoord.

Op die zitting, vorige week, ging het over het horen van de mogelijke informant waarvan sprake zou zijn. Die man zou in de gevangenis een van de verdachten benaderd hebben om informatie los te krijgen. Hij zou die informatie doorgespeeld hebben aan de politie, maar daar is geen officieel verslag van. De laatste zitting eindigde heel chaotisch, toen drie rechters de zaal verlieten terwijl de advocaten nog aan het woord waren. De advocaten van een van de beklaagden vrezen nu dat de rechters niet meer objectief zullen oordelen en willen daarom dat ze van de zaak worden gehaald. 

Wat zijn de gevolgen van de wraking?

Het is nu afwachten of de rechters zich vrijwillig terug trekken. Dat moeten ze beslissen binnen 48 uur. Zoniet, moet het hof van beroep oordelen over de eventuele partijdigheid van de rechters en dus over de vraag of ze kunnen aanblijven. Die beslissing moet vallen binnen een termijn van acht dagen.

Als de rechters vervangen moeten worden, zorgt dit wellicht voor een vertraging in het proces, aangezien de nieuwe rechters zich weer moeten inwerken.

Meest gelezen