2017 Invision

Harvey Weinstein, een van de machtigste mannen van Hollywood, ontslagen na seksuele intimidatie

Harvey Weinstein (65), een van de machtigste filmproducenten in Hollywood, is door zijn bedrijf The Weinstein Company ontslagen. Weinstein zou al dertig jaar lang medewerksters en actrices hebben aangerand. Telkens werden de schandalen in de doofpot gestopt, tot nu dus.

Het nieuws slaat in als een bom in Hollywood. Harvey kende als producent zijn grote doorbraak in de jaren 90 met kaskrakers als "Pulp fiction" (1994) en "Shakespeare in love" (1998). Sinds 2005 leidt hij samen met zijn broer Bob The Weinstein Company, het succesvolle bedrijf achter het met Oscars overladen "The king's speech" (2010).

Harvey werd vorige week beschuldigd van aanranding binnen het bedrijf. Geen eenmalige feiten. Er is sprake van aanranding over een periode van dertig jaar. Harvey zou verschillende keren klachten hebben afgekocht en in de doofpot gestoken.

In The New York Times deden enkele vrouwen hun verhaal, onder anderen actrice Ashley Judd. Zij werd door Harvey gevraagd om 's ochtends in een hotel af te spreken voor een werkvergadering. Eenmaal aangekomen, werd Judd naar zijn kamer doorverwezen waar ze de producent in badkamerjas aantrof. Hij vroeg haar een massage en of ze niet wilde toekijken terwijl hij douchte. Volgens de krant bereikte Harvey met minstens acht vrouwen een financiële schikking. Zo zou actrice Rose McGowan een bedrag van 85.000 euro gekregen hebben.

FOTO boven: Rose McGowan en Ashley Judd behoren tot de slachtoffers volgens The New York Times.  

In therapie om "demonen aan te pakken"

In een open brief liet Harvey vorige week weten dat hij tijdelijk een stap terug zou zetten om zijn problemen aan te pakken. "Ik heb vernomen dat mijn gedrag met collega's in het verleden veel pijn heeft veroorzaakt. Ik bied mijn oprechte excuses aan", klonk het. Harvey beloofde in therapie te gaan om zijn "demonen aan te pakken".

Maar The Weinstein Company maakte gisteren bekend dat Harvey met onmiddellijke ingang uit het bedrijf wordt gezet. Zijn advocate, Lisa Bloom, laat alvast weten dat talrijke beschuldigingen in The New York Times gewoon niet kloppen. Toch stelt ze dat haar cliënt zich bewust is van "zijn fouten" en dat "zijn gedrag ongepast is".  Harvey overweegt ook om de gerenommeerde krant voor de rechter te slepen. 

De filmproducent trouwde in 2007 met de Britse modeontwerpster Georgina Rose Chapman (41). Het koppel heeft twee kinderen. Chapman zou haar man blijven steunen, maar weigert voorlopig te reageren.

FOTO boven: Harvey (rechts) en zijn broer Bob (uiterst links), naast Michael Bloomberg.

Meest gelezen