Video player inladen...

Bpost neemt Amerikaans pakjesbedrijf over, "risicoprofiel aandeel verhoogd"

Bpost neemt het Amerikaanse pakjesbedrijf Radial over voor 700 miljoen euro. Door e-commerce worden er alsmaar meer pakjes rondgestuurd en bpost wil daarin een wereldspeler  worden. Volgens Hoofd Analyse van Bank Degroof Petercam Stefaan Genoe verhoogt daarmee wel het risicoprofiel van het aandeel bpost.

Na de mislukte overname van het Nederlandse postbedrijf PostNL eind vorig jaar, trekt bpost nu op overnamepad in de Verenigde Staten. Het neemt er het pakjesbedrijf Radial over voor 820 miljoen dollar, zo'n 700 miljoen euro.

Radial is gevestigd in de oostelijke staat Pennsylvania en stelt 6.700 mensen tewerk. Vorig jaar verwerkte Radial in zijn 24 distributiecentra meer dan 306 miljoen pakjes; dit jaar verwacht het bedrijf een omzet van ongeveer 1 miljard dollar.

"Wij zijn heel fier op deze overname", zegt bpost-topman Koen Van Gerven aan VRT NWS. "Ze versnelt de uitbreiding van de logistieke dienstverlening voor e-commerce. Deze overname betekent een grote sprong voorwaarts voor bpost en is van cruciaal belang om een leidende speler te worden in de logistieke dienstverlening voor e-commerce, zowel in de Benelux en Europa als wereldwijd", aldus Van Gerven.

Hoger risicoprofiel

Dat bpost een pakjesbedrijf overneemt in de VS is niet verwonderlijk. Het Belgische postbedrijf is al een tijdje op zoek naar overnames. Het wil zich versterken op de pakjesmarkt om de dalende brievenpost op te vangen.

Volgens Hoofd Analyse bij Bank Degroof Petercam Stefaan Genoe is de overname een goeie zaak op de lange termijn. "De e-commerce-markt in de VS is meer ontwikkeld dan de onze, ze groeit nog en er zijn nog consolidatiemogelijkheden" (lees: er kunnen nog overnames volgen).

Het aandeel bpost laat wel wat van zijn pluimen sinds het nieuws van de overname bekend raakte. "Bpost is nu wat minder een goedehuisvaderaandeel geworden", verklaart Genoe. "Op korte termijn is er een hoger risico." Met andere woorden: beleggers die risico schuwen, keren het aandeel deels de rug toe.

Het is niet de eerste stap van bpost in de Verenigde Staten. Begin 2013 verwierf bpost een meerderheid van de aandelen (51 procent) in het Amerikaanse postbedrijf Landmark Global.  Bpost blijft wel op en top Belgisch. Zo'n 80 procent van de winst van bpost wordt in België geboekt.

Video player inladen...

Meest gelezen