Videospeler inladen...

De Rohingya-crisis, vier vragen en antwoorden

Sinds eind augustus zijn meer dan een half miljoen mensen uit Myanmar gevlucht naar buurland Bangladesh. VN-secretaris-generaal, Antonio Guterres, spreekt van een humanitaire nachtmerrie en waarschuwt voor een mogelijke voedingsbodem voor radicalisering. Vier vragen en antwoorden over de Aziatische vluchtelingencrisis.

Wie zijn de Rohingya?

De Rohingya zijn een etnische minderheid, overwegend moslims, die voornamelijk in het westen van Myanmar (Rakhine) leven. Voor de vluchtelingencrisis van deze zomer waren er iets meer dan 1,1 miljoen Rohingya in Myanmar. Ook in Saoedi-Arabië en Pakistan wonen er grote groepen Rohingya.

De aanwezigheid van de Rohingya in de Rakhine-regio gaat volgens verschillende bronnen terug tot de 12e eeuw, al wordt dat in Myanmar ontkend. Daar zien ze de Rohingya als illegale migranten die tijdens de Britse kolonisatie zijn overgekomen vanuit Bangladesh.

Waarom vluchten de Rohingya?

Sinds 1982 zijn de Rohingya staatloos in Myanmar, aangezien ze door de toenmalige militaire dictatuur nooit erkend zijn als inwoners van het land. Door een gebrek aan een officieel statuut is het voor de Rohingya vaak heel moeilijk om toegang te krijgen tot onderwijs of een job. In 2013 sprak Human Rights Watch al over “misbruik en gecoördineerde aanvallen door de lokale overheid en de boeddhistische gemeenschap om de Rohingya-moslims uit Myanmar te verdrijven”.

AFP

Bovendien is er sinds oktober 2016 ook een groep gewapende Rohingya, die onder de naam ARSA verschillende aanslagen plegen tegen de Myanmarese politie. Op 25 augustus was er een nieuwe, gecoördineerde aanslag van ARSA op verschillende politieposten. Daarbij kwamen 12 agenten om het leven.

Als reactie op die aanslag stuurde Myanmar het leger naar de regio. Officieel om op te treden tegen de gewelddadige Rohingya, maar volgens Amnesty International viseren de militairen de hele Rohingya-bevolkingsgroep. De mensenrechtenorganisatie spreekt van een “onrechtmatig optreden, buiten alle proporties”, waarbij hele Rohingya-dorpen zijn platgebrand en onschuldige burgers zijn vermoord.

Hoeveel mensen zijn er op de vlucht?

Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds 25 augustus ongeveer 515.000 Rohingya gevlucht van Myanmar naar buurland Bangladesh. Maar ook voor de zomer zijn er al grote groepen Rohingya gevlucht uit Myanmar.

bron: Internationale Organisatie voor Migratie

Hulporganisaties schatten dat er op dit moment meer dan 600.000 Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh verblijven. Opvallend daarbij is vooral het groot aantal kinderen, zo’n 58% van alle Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh is jonger dan 18 jaar. Volgens hulporganisaties is er op dit moment nood aan meer dan 18 miljoen voedselrantsoenen.

Gevaar voor radicalisering?

Volgens VN-secretaris-generaal, Antonio Guterres, bestaat het gevaar dat de situatie van de Rohingya in Myanmar en de huidige vluchtelingencrisis een mogelijke voedingsbodem kan zijn voor radicalisering in de regio.

Al sinds 2012 is er volgens de International Crisis Group sprake van geweld tegen moslims door boeddhistische nationalisten. Als reactie daarop zoekt ook een deel van de Rohingya steeds vaker toevlucht tot geweld. Een voorbeeld daarvan is ARSA, een militie van gewapende Rohingya.

AFP

De International Crisis Group ziet op dit moment weinig tot geen bewijs van eventuele banden tussen ARSA en grote internationale terreurgroepen als IS of Al Qaeda. Toch sluit de organisatie niet uit dat bij een eventuele escalatie en verdere radicalisering van de bevolking een terreurgroep als IS probeert om ook in Myanmar voet aan grond te krijgen.

Meest gelezen