Video player inladen...

Francken: "Bizarre uitspraak van rechter die daarom bekendstaat"

Staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) is het "fundamenteel oneens" met de uitspraak van een Luikse rechtbank die het uitzetten en identificeren van Soedanese migranten heeft verboden. "Heel bizarre rechtspraak van een rechter die daar soms wel voor bekendstaat", aldus Francken. 

De Soedanezen die vastzitten in het gesloten asielzoekerscentrum in Vottem mogen niet ons land worden uitgezet en een Soedanese missie mag hen ook niet identificeren. Zo luidt de uitspraak van de rechtbank nadat de Liga voor Mensenrechten naar de rechter was gestapt tegen het beleid van staatssecretaris Francken.

Het was een uitspraak op eenzijdig verzoekschrift. Francken is dus niet gehoord, hij tekent nu derdenverzet aan. "We gaan dus in beroep. Ik denk niet dat het aan een rechter is om het terugsturen van alle Soedanezen te beperken en om zelfs geen individueel onderzoek toe te laten."

"Dat terwijl ongeveer de helft van de Soedanezen niet wordt erkend als vluchteling, die moeten sowieso terug. Bovendien vragen ze geen asiel aan, ze willen niet in België blijven. Dan rest mij alleen maar om hen te begeleiden naar de terugkeer naar hun thuisland", zegt Theo Francken.

De staatssecretaris heeft vertrouwen in zijn derdenverzet. "Het gaat hier om heel bizarre rechtspraak van een rechter die daar soms wel voor bekendstaat. We zijn in Luik al vaak in beroep moeten gaan en dat is meestal goed afgelopen."

Het beleid rond de Soedanezen is tot nader order wel geblokkeerd, al is de uitspraak van de rechter beperkt tot het gesloten asielzoekerscentrum in Vottem, verduidelijkt Francken. "Hen kunnen we niet uitwijzen, maar de meesten zitten niet in Vottem vast. En bovendien gaan we natuurlijk door, alle Soedanezen blijven vastgehouden zolang de beroepsuitspraak er niet is."

We zijn in Luik al vaak in beroep moeten gaan en dat is meestal goed afgelopen.

Meest gelezen