BELGA/VERGULT

Griffie Franstalige rechtbank Brussel dicht omdat grond verzakt is: "Schandalige werkomstandigheden"

De griffie van de Franstalige rechtbank in het Brusselse Justitiepaleis is dicht omdat de grond verzakt is. "Geen enkel overtuigingsstuk mag nog op de griffie van onze rechtbank worden binnengebracht", zegt de Franstalige voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg Luc Hennart aan onze collega's van RTBF.  Volgens de voorzitter zal de sluiting van de griffie niet zonder gevolgen blijven.

"Dit is geen lichtzinnige beslissing, maar wel één uit veiligheidsoverwegingen", verduidelijkt de Franstalige rechtbankvoorzitter Luc Hennart. De politiediensten zullen hun verantwoordelijkheid moeten nemen en zoeken naar andere lokalen om overtuigingsstukken in te bewaren.  "Want zonder de nodige overtuigingstukken kan een proces niet plaatsvinden en kunnen vonnissen niet worden uitgesproken."

De griffie met de overtuigingsstukken bevindt zich in de kelders van het Brusselse gerechtsgebouw.  Volgens de Franstalige rechtbankvoorzitter is het een bouwvallige ruimte waarin ondermeer wapens en munitie liggen opgeslagen die tijdens onderzoeken in beslag werden genomen.  Hij noemt de situatie onveilig omdat de grond op bepaalde plaatsen wegzakt. 

"Er zijn drie redenen waarom ik de dienst heb gesloten”, verduidelijkt Hennart. “Er is geen milieuvergunning. Die was er wel, maar werd vernietigd. We zitten daar met een aantal gevaarlijke producten die we wettelijk niet meer mogen bewaren. Daarnaast is er ook het aanhoudende schimmelprobleem dat maar niet opgelost geraakt. Vrijdag is er nog een fout gebeurd door een arbeider bij het uitvoeren van werkzaamheden, waardoor we met 4 centimeter water zaten. Dat is natuurlijk ideaal voor die schimmel. Ten derde is de vloer verzakt. Ik krijg al maanden te horen dat er wordt gezocht naar een oplossing. Maar ik moet nu een oplossing hebben, want het is dweilen met de kraan open.”

"Ik wil dat de verantwoordelijken , de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken actieondernemen. Ik klaag deze toestand al heel lang aan, maar niemand doet iets", zegt de Franstalige voorzitter nog. "Maar nu is de maat vol. Deze toestand is een normale democratische rechtsstaat onwaardig"

De werkomstandigheden voor het personeel zijn gewoonweg schandalig.

Meest gelezen