AP 2017

In Nederland hebben alle vier partijen het regeringsakkoord goedgekeurd

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben alle vier ingestemd met het
concept-regeerakkoord. De fracties hebben nog wel wat kleine punten, maar die zullen volgens de partijleiders geen roet meer in het eten gooien.

De VVD deed het langst over de fractievergadering, maar rond 23.30 uur
zei partijleider Rutte dat zijn partij met grote overtuiging akkoord gaat. "Wij herkennen veel terug van onze inzet bij de verkiezingen en vinden het ook een evenwichtig akkoord voor de komende jaren." Op de vraag waarom de vergadering zo lang had geduurd, antwoordde Rutte dat de VVD een debatpartij is. "Het is niet zo dat iedereen akkoord gaat, omdat de chef zegt dat het goed is."

CDA-leider Buma zei na de vergadering met zijn fractie dat het CDA
enthousiast is over het resultaat. Hij voegde eraan toe dat de fractie
ziet dat in het akkoord "heel veel van het CDA zit". Buma benadrukte dat hij fractieleden geregeld tussentijds heeft bijgepraat. "Ik heb ervoor gezorgd dat de partij niet voor grote verrassingen zou komen te staan."  

D66-leider Pechtold zei dat de fractie de hoofdlijnen volledig steunt. De partijleider denkt dat deze coalitie een stabiel en solide kabinet kan worden. Partijleider Segers van de ChristenUnie koos de formulering dat zijn fractie "hiervoor tekent". Dat het kinderpardon niet wordt uitgebreid, noemde Segers een bittere pil. "Maar dan blader je naar andere bladzijden en dan zie je dat op allerlei manieren kwetsbare mensen beschermd worden en dat we extra investeren in ontwikkelingssamenwerking". Hij benadrukte verder dat iedereen erop vooruit gaat en dat er een "enorme lastenverlichting" komt.

Morgen (dinsdag) wordt het regeerakkoord gepresenteerd en donderdag is er een Kamerdebat met informateur Zalm. Dan wordt ook VVD-leider Rutte tot formateur benoemd.

Meest gelezen