Linkse burgemeester van Barcelona Colau verzet zich tegen onafhankelijkheid van Catalonië

De radicaal-linkse burgemeester Ada Colau mengt zich in de discussie over het uitroepen van de onafhankelijkheid van haar regio Catalonië. Colau wil redelijkheid, zowel van de Catalaanse als van de Spaanse regering.

"De resultaten (van het referendum van 1 oktober) zijn geen voldoende basis voor het uitroepen van de onafhankelijkheid", zo laat Ada Colau, de burgemeester van de Catalaanse hoofdstad Barcelona, vanavond weten.

Ze vraagt meteen dat het Catalaanse parlement toch niet de onafhankelijkheid van de regio zou uitroepen. Tegelijk heeft Colau ook een boodschap voor het andere kamp, dat van de Spaanse conservatieve regering van premier Mariano Rajoy. Zij vraagt Madrid om de politie-eenheden van de Guardia Civil die onlangs naar Catalonië zijn gestuurd, opnieuw terug te trekken.

Colau lijkt zo redelijkheid en een toegeving te vragen aan beide kampen. Ze voelt zich mogelijk gesterkt door de grote opkomst voor betogingen dit weekend, waarbij zowel een dialoog werd geëist als het behoud van de eenheid van Spanje.

Nochtans heeft Ada Colau zich in het verleden niet tegen een onafhankelijk Catalonië gekant, maar dan wel enkel als dat het gevolg is van wat ze een legaal referendum in de regio noemt. Colau komt uit een beweging die zich verzette tegen het uit hun huis zetten van mensen die hun hypotheekleningen meer konden betalen. In juni 2015 werd ze verkozen tot burgemeester van Barcelona op een lijst die gesteund werd door de radicaal-linkse partij Podemos.

 

 

 

Meest gelezen