BELGA/KRAKOWSKI

Luikse rechtbank verbiedt uitzetten en identificeren van Soedanezen

De 26 Soedanese vluchtelingen die vastzitten in het gesloten asielzoekerscentrum in Vottem mogen niet uit ons land worden gezet en niet geïdentificeerd door een Soedanese missie. Dat heeft de rechtbank van eerste aanleg in Luik beslist, meldt de Liga voor Mensenrechten. Staatssecretaris Francken laat weten dat hij de uitspraak zal aanvechten.

De Liga voor Mensenrechten was vanochtend naar de rechtbank van Luik gestapt om het uitwijzen en identificeren van Soedanese migranten in België te laten stoppen.

De rechter in eerste aanleg heeft de mensen­rechten­organisatie nu gelijk gegeven. Het verbod komt er door een zogenoemd eenzijdig verzoekschrift, waardoor op korte termijn een vonnis verkregen kan worden zonder de tegenpartij te horen, in dit geval minister voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Door de uitspraak van de rechter wordt het meteen verboden om Soedanezen het land uit te zetten en hen te laten identificeren door Soedanese ambtenaren in België.  Staatssecretaris Francken heeft via Twitter meteen laten weten dat hij zich niet neerlegt bij de uitspraak en derdenverzet aantekent. 

De Soedanese vluchtelingen in ons land willen hier geen asiel aanvragen omdat ze willen doorreizen naar Groot-Brittannië. Dat is voor Francken de reden waarom hij ze wil terugsturen naar hun land. De hele zaak, en vooral de identiciatie van de vluchtelingen door een delegatie van de Soedanese overheid, heeft heel wat stof doen opwaaien.  Tegenstanders zeggen dat de Soedanezen na hun uitwijzing in eigen land geviseerd kunnen worden door het autoritaire regime van president Omar al-Bashir.

Meest gelezen