Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

NAVO zet multinationale afschrikkingsmacht op in Roemenië en de Zwarte Zee

Met de nieuwe eenheden wil de alliantie de zuidoostflank op de Balkan en in de Zwarte Zee versterken tegenover Rusland. Het gaat om zowel grond-, lucht- als marinetroepen. Roemenië is erg tevreden met de ontplooiing.

"Ons doel is vrede, niet oorlog. Wij zijn geen bedreiging voor Rusland, maar wij willen wel een dialoog vanuit een sterke positie en een ontrading voor agressie", zo verwelkomde de Roemeense president Klaus Iohannis de oprichting van de nieuwe multinationale strijdmacht van de NAVO.

Concreet zou de nieuwe eenheid 900 Amerikaanse militairen bevatten die al aanwezig zijn in de regio. De brigade krijgt een hoofdkwartier in de zuidelijke Roemeense stad Craiova en zou bestaan uit 3.000 tot 4.000 militairen. De meesten zouden Roemenen zijn, maar er zouden dus ook Amerikanen bij zijn evenals Canadezen, Polen, Italianen en Portugezen en ook Duitsland zou troepen leveren.

Britse vliegtuigen zouden worden gestationeerd in Roemenië en het luchtruim van dat land wordt nu al beschermd door Canadese toestellen. Italiaanse vliegtuigen worden nu al ingezet boven buurland Bulgarije.

Het is ook de bedoeling om de vloot van de NAVO in de Zwarte Zee te versterken en havens in Roemenië en Bulgarije daartoe in te zetten. Roemenië had al lang om de versterking van de NAVO gevraagd.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Spanningen met Rusland zijn groter geworden

De versterking van de NAVO in de Balkan en in de Zwarte Zee is duidelijk een antwoord op die van Rusland de voorbije jaren. In 2008 legerde Rusland al militairen in Zuid-Ossetië na de oorlog met Georgië in de Kaukaus.

De Russische bezetting van het Krimschiereiland in Oekraïne en de steun aan de pro-Russische separatisten in het oosten van dat land, zijn een andere uitdaging. Bovendien trekt Rusland ook meer troepen samen langs de oostgrens van de NAVO en wordt zo druk uitgeoefend op de Oost-Europese lidstaten.

In Roemenië is nu al een Aegis-afweersysteem voor raketten opgesteld, die volgens de NAVO bedoeld zijn tegen raketten uit Iran. Het zou de bedoeling zijn in Roemenië en Bulgarije om eenzelfde versterking uit te voeren als in Polen en de Baltische republieken Estland, Litouwen en Letland eerder. Ook die zijn lid van de NAVO en de alliantie heeft daar 4.000 militairen gelegerd als afschrikking voor Russische interventies.

Meest gelezen