Nederland in rep en roer: 50 jaar geleden verscheen de eerste naakte vrouw op televisie

Vandaag is het 50 jaar geleden dat Nederland voor het eerst een naakte vrouw op tv te zien kreeg. Ze heette Phil Bloom en ze maakte haar opwachting in "Hoepla". De uitzending deed veel stof opwaaien.

Een blote borst op tv: vandaag kraait geen haan ernaar, maar 50 jaar geleden was dat wel even anders. Dat mochten de makers van "Hoepla" ondervinden toen ze op 9 oktober 1967 voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse tv een naakte vrouw in de uitzending brachten.

"Hoepla" was een soort lifestyleprogramma van de VPRO dat alles samen 3 keer is uitgezonden. Op 28 juli 1967 gebeurde dat een eerste keer. Nederland maakte toen kennis met Phil Bloom, een model van 21. Die dag hield ze het nog min of meer zedig door haar lichaam voor de camera met kunststofbloemen te bedekken.

Die attributen liet ze tijdens de tweede uitzending op 9 oktober achterwege. Poedelnaakt nam ze plaats in een diepe stoel terwijl ze de krant las. Toen ze die weglegde, was haar lichaam even in beeld. Een schandaal was geboren.

"Schennis van de eerbaarheid"

De blote borsten van Bloom haalden de agenda van de Tweede Kamer. Een Kamerlid van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) vond dat de regering de uitzending had moeten verbieden, ook al omdat vooraf was aangekondigd dat een naakte vrouw in beeld zou verschijnen. Ook de Boerenpartij sprak van "schennis van de eerbaarheid".

Minister-president Piet de Jong zei in een reactie dat "Hoepla" van slechte smaak getuigde. Toch wou hij het programma niet verbieden. Wel gaf hij kritiek op het tijdstip van de uitzending, vlak na het zogenoemde kinderuurtje.

Geschiedenis 24

Van "Hoepla" zou hierna met vertraging nog 1 aflevering volgen. De 4e aflevering kwam nooit op de buis. Begin deze eeuw kwamen de opnames van die episode boven water. In januari 2008 zond het digitale themakanaal Geschiedenis 24 van de VPRO ze 40 jaar later dan gepland alsnog uit.

Intussen is Bloom 71. Aan haar verschijning in "Hoepla" wordt ze vandaag liever niet herinnerd.

Meest gelezen