Video player inladen...

Orde der Artsen: "Videoconsultatie brengt zeer weinig bij"

De Orde der Artsen is niet te spreken over Vividoctor, een online platform voor consultaties. De internetdienst is enkele weken geleden van start gegaan.

Vividoctor is het eerste online doktersplatform in ons land. Mensen kunnen via de webcam met een dokter spreken over allerlei aandoeningen en zelfs over psychische problemen. Ook kunnen patiënten een attest of een doktersbriefje krijgen.

De Orde der Artsen is geen voorstander van het systeem. "Dit brengt zeer weinig bij", zegt woordvoerder Michel Deneyer. "Een arts moet een patiënt fysiek zien voor hij of zij een zinnig advies kan geven. Bovendien is de toegankelijkheid tot de geneeskunde in ons land enorm goed, zowel in prijs als in aantal artsen."

Deneyer noemt nog een naar eigen zeggen belangrijk voordeel van fysiek contact: empathie. "Volgens mij bestaat digitale empathie niet. De patiënt een hand geven, naast hem zitten en met hem meeleven. Dat kan je niet via digitale weg."

Een gewone, eenmalige consultatie bij Vividoctor kost 19,90 euro, voor een gesprek van 10 minuten. Internetconsultaties worden (nog) niet terugbetaald door de ziekteverzekering. Het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) onderzoekt nog of dat in de toekomst wel zo zal zijn.

Video player inladen...

Meest gelezen