Videospeler inladen...

Na 208 dagen regeerakkoord in Nederland

In Nederland is er een regeerakkoord tussen het rechtsliberale VVD van Mark Rutte, het linksliberale D66, het christendemocratische CDA en de streng protestantse ChristenUnie. De vier partijen hebben 208 dagen onderhandeld na de verkiezingen van 15 maart.  

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Precies 208 dagen na de verkiezingen van 15 maart in Nederland zijn de vier onderhandelende partijen eruit. Daarmee evenaren ze trouwens een record: 208 dagen is exact even lang als de regeringsvorming precies 40 jaar geleden. 

Vanochtend hebben de onderhandelaars van de vier partijen nog een paar laatste details besproken, maar daarover is een oplossing bereikt. Morgen presenteren ze het akkoord aan het parlement. De Kamerleden kunnen dan nog wel opmerkingen maken en kleine wijzigingen voorstellen.

Als dat klaar is, kan het definitieve regeerakkoord worden opgesteld en zal het parlement vermoedelijk de opdracht geven aan huidig premier Mark Rutte (VVD) om een nieuwe regering samen te stellen, met andere woorden het verdelen van de portefeuilles.

Begint Mark Rutte aan zijn derde regering?

Als alles in kannen en kruiken is, kan de liberaal Mark Rutte aan zijn derde regering beginnen. Hij is premier sinds 2010. Toen vormde hij een regering van de VVD met het CDA, maar die had gedoogsteun van de rechtspopulistische PVV van Geert Wilders nodig.

In 2012 kon Rutte na een verkiezingsoverwinning een coalitie vormen tussen de VVD en de sociaaldemocraten van de PvdA en dat zonder gedoogsteun. De PvdA werd bij de vorige verkiezingen echter flink afgestraft en dus moest Rutte andere partners zoeken. Dat liep niet van een leien dakje. Het record regeringsvormen staat echter niet op naam van Nederland, maar van België, dat in 2011 niet minder dan 541 dagen nodig had om de regering van premier Elio Di Rupo op de been te krijgen.

Andere koplopers zijn Cambodja, dat in 2003 niet minder dan 353 dagen nodig had om een regering te vormen, en Irak, dat het in 2010 klaarde op 289 dagen.

Meest gelezen