Video player inladen...

Richard H. Thaler wint Nobelprijs Economie 2017

De Nobelprijs Economie gaat dit jaar naar de Amerikaan Richard H. Thaler, professor Gedragswetenschappen en Economie aan de Chicago University.

Thaler wees onder meer op het belang van de psychologie bij economische beslissingen. Volgens hem nemen we financiële beslissingen op een veel minder rationele basis dan we zelf denken.

Een van zijn bekendste werken is het boek Nudge, dat hij samen met Cass Sunstein schreef, en dat geldt als een van de invloedrijkste boeken uit de gedragseconomie. In het boek bekijken de auteurs hoe mensen via allerlei psychologische technieken gestimuleerd kunnen worden om betere of gezondere keuzes te maken.

"Nudging" betekent dan zoiets als "een zetje geven". Het klassieke voorbeeld is om gezonde voeding op ooghoogte aan te bieden, eerder dan ongezonde voeding te gaan verbieden of belasten.

Officieuze Nobelprijs

Leuk detail: Thaler had ook een bijrol in de film "The big short" over de financiële crisis in de VS. Hij vindt alleszins dat VS-president Trump er goed zou aan doen om die film eens te bekijken.

Aan de Nobelprijs Economie is een geldprijs van een miljoen euro verbonden. Na afloop liet Thaler lachend weten dat hij zijn prijzengeld "zo irrationeel mogelijk" hoopt te spenderen, met een knipoog naar zijn onderzoeksgebied.

Officieel geldt de bekroning voor Economie niet als een Nobelprijs. De prijs gaat dus niet terug tot het testament van de uitvinder van het dynamiet, Alfred Nobel, maar werd door de Zweedse centrale bank voor het eerst toegekend in 1969. Vandaar de officiële naam: "Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economische wetenschappen ter nagedachtenis van Alfred Nobel".

Meest gelezen