Rode Kruis vertrekt uit noordelijk Afghanistan, het wordt er te gevaarlijk

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) gaat zijn kantoren opdoeken in de noordelijke Afghaanse provincies Kunduz en Faryab. Ook elders in Afghanistan wordt de medische hulpverlening van het ICRC afgebouwd. Zeven van de personeelsleden zijn dit jaar al omgekomen bij aanslagen. 

"Na intern overleg op het hoogste niveau is het duidelijk dat we geen andere keuze hebben dan onze aanwezigheid en activiteiten in Afghanistan te verminderen", zegt het hoofd van de ICRC-delegatie Monica Zanarelli aan de pers in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. De voorbije negen maanden was de organisatie drie keer het doelwit van een grote aanval, waarbij zeven personeels­leden overleden.

7 moorden

De beslissing volgt na de moord op een Spaanse fysiotherapeute op 11 september in Mazar-i-Sharif, de hoofdstad van de noordelijke provincie Balch. Lorena Enebral was aan het werk in een rehabilitatiecentrum toen ze neergeschoten werd door een patiënt. Een week eerder werden twee medewerkers van het ICRC vrijgelaten. De twee waren in februari ontvoerd in de noordelijke provincie Jowzjan, nadat zes van hun collega's vermoord waren.

Het Rode Kruis is al meer dan dertig jaar overal in Afghanistan actief. De equipe van het ICRC telt 1.800 medewerkers in Afghanistan, onder wie 120 expats. Van die laatste groep zullen naar verwachting zo'n 90 à 100 mensen in het land blijven.

Meest gelezen