Serviërs zijn boos na vrijspraak voor Bosnische krijgsheer Naser Oric

Naser Oric stond voor een rechtbank in Sarajevo terecht wegens het doodschieten van drie Servische krijgsgevangenen tijdens de Bosnische Oorlog. De Serviërs reageren woedend.

De 50-jarige Naser Oric en zijn medestander Sabahudin Muhic waren tijdens de oorlog jonge bevelhebbers van de Bosnische regeringstroepen (veelal moslims) in de enclave Sarajevo. Veel Bosnische moslims beschouwen hen als helden die er in slaagden om de enclave jarenlang te verdedigen tegen de Bosnisch-Servische milities van de berucht generaal Ratko Mladic.

Toen Srebrenica in de zomer van 1995 dan toch in handen viel van de Servische milities, hebben die er 8.000 moslimmannen en -jongens vermoord. Vrouwen konden vertrekken naar andere gebieden.

Volgens getuigen hebben echter niet enkel de Serviërs, maar ook de Bosniërs zich echter schuldig gemaakt aan moorden en mishandeling van gevangenen. Oric en Muhic stonden in Sarajevo terecht wegens het doodschieten van drie Servische krijgsgevangen, maar het hof heeft hen dus vrijgepleit. Ze werden in 2008 opgepakt in Zwitserland nadat Servië een arrestatiebevel tegen hen had uitgevaardigd, maar Bern weigerde hen aan dat land uit te leveren. Uiteindelijk was een rechtbank in de Bosnische hoofdstad Sarajevo bereid om hen te berechten.

Serviërs voelen zich geviseerd door rechtbanken

De Bosnische Serviërs reageren woedend op de vrijspraak van Oric en Muhic. Volgens hen toont dat aan dat rechtbanken in het land vooral Servische oorlogsmisdadigers berechten. Ze dreigen ermee om zich terug te trekken uit de juridische structuur van Bosnië-Herzegovina.

Volgens de Serviërs zijn er tot nu toe nog geen moslimstrijders veroordeeld wegens misdrijven tijdens het beleg van Srebrenica. Wel zijn vorig jaar drie Bosnische ex-militairen veroordeeld wegens de moord op tien gevangen Serviërs in juli 1992.

De Serviërs wijzen er ook op dat een gewezen Bosnische getuige anoniem verklaard heeft dat Naser Oric persoonlijk een Servische gevangene de keel heeft overgesneden in hetzelfde jaar.

Oric werd in 2003 opgepakt door de NAVO-vredesmacht SFOR. Hij werd enkele jaren later door het VN-tribunaal voor ex-Joegoslavië in Den Haag veroordeeld tot twee jaar cel omdat hij als krijgsheer niet verhinderd zou hebben dat zijn troepen Servische gevangenen vermoord hebben. In beroep werd hij later vrijgesproken.

 

Meest gelezen