Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Spaanse socialisten zullen Rajoy steunen als Catalonië zich onafhankelijk verklaart

In en buiten Spanje neemt de druk toe op de Catalaanse leiders om de onafhankelijkheid van hun regio niet uit te roepen. Ook Frankrijk en Duitsland willen Catalonië niet erkennen als het dat eenzijdig zou doen.

Vorige week had de conservatieve Spaanse premier Mariano Rajoy een onderhoud gehad met de socialistische oppositieleider Pedro Sánchez. De Spaanse socialistische partij PSOE staat traditioneel achter de eenheid van Spanje, maar is doorgaans soepeler inzake autonomie van de regio's dan de erg centralistisch ingestelde conservatieve PP van Rajoy.

Met zo veel op het spel, heeft PSOE-leider Sánchez de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont opgeroepen om de onafhankelijkheid van zijn regio niet uit te roepen. Als dat toch zou gebeuren, zal de PSOE het standpunt van de conservatieve regering in Madrid steunen, waarschuwt hij. Premier Rajoy heeft er in dat verband mee gedreigd om artikel 155 van de Spaanse grondwet in te roepen, die toelaat dat de centrale regering de autonomie van een regio kan schorsen en zelf het bestuur ervan kan overnemen.

Het is overigens nog altijd niet duidelijk of het Catalaanse parlement nu vandaag of morgen de onafhankelijkheid zou uitroepen. De druk op Catalonië wordt nu alsmaar groter, ook van bedrijven die hun hoofdzetel uit Barcelona willen verplaatsen naar elders in Spanje. Bedrijfsleiders zouden er bij de Catalaanse overheid op aandringen om geen eenzijdige stappen te nemen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ook Merkel en Macron voeren de druk op Catalonië op

De Spaanse regering krijgt overigens ook steun uit het buitenland, met name uit de Europese Unie. In een telefoongesprek met de Spaanse premier Rajoy heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar steun uitgesproken voor "de eenheid van Spanje". Volgens haar woordvoerder heeft Merkel voor dat gesprek nog overleg gepleegd met Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie.

Ook de Franse president Emmanuel Macron heeft opnieuw laten weten dat zijn land Catalonië niet zal erkennen als dat zich eenzijdig onafhankelijk zou verklaren. Vorige week had het Elysée dat ook al in duidelijke bewoordingen gesteld, maar nu is dat dus herhaald.

De betogingen van het voorbije weekend in Spanje - ook in Catalonië - voor de eenheid van Spanje en voor de dialoog tussen beide kampen hebben de Catalaanse separatisten blijkbaar doen aarzelen. Wellicht zal ook de rest van Europa niet zitten te wachten op een Catalaanse afscheuring, ook al omdat veel regeringsleiders horen bij de Europese Volkspartij (EVP), waar ook de PP van Rajoy in zit.

Meest gelezen