vide

De broers Weinstein zeggen u misschien niets, maar hun films des te meer

De broers Bob en Harvey Weinstein zijn klinkende namen in Hollywood, net zoals die van de broers - Joel en Ethan - Coen. Geen uitreiking gaat voorbij of de Weinsteins hebben Oscars of Bafta's gewonnen of zitten aan tafel bij de bekendste filmsterren. Maar wat is het verhaal achter het succes van de Weinsteins?

Gedreven door hun passie voor beeld richten Bob en Harvey Weinstein in 1979 Miramax Films op. Miramax, vernoemd naar hun ouders Miriam en Max, slaagt erin de kleine, onafhankelijke film zijn weg te laten vinden in de populaire Hollywood-mainstream. Eind jaren 80 weet de filmstudio te scoren met "Sex, lies, videotape" van Steven Soderbergh, "My left foot" van Jim Sheridan (Daniel Day-Lewis krijgt een Oscar voor zijn rol van Christy Brown) en "Cinema paradiso" van Giuseppe Tornatore.

In 1993 besluiten de broers Miramax te verkopen aan Disney voor een slordige 68 miljoen euro, maar zij blijven wel aan het hoofd staan van het bedrijf.  Een jaar later volgt de grote doorbraak voor de Weinsteins én voor regisseur Quentin Tarantino met "Pulp fiction". Van 1992 tot 2004 volgen de successen bij Miramax elkaar op, al dan niet bekroond met één of meerders Oscars:

  • The English patient (1996)
  • Scream (1996)
  • Good will hunting (1997)
  • Jackie Brown (1997)
  • Shakespeare in love (1998)
  • Chocolat (2000)
  • Chicago (2002)
  • Gangs of New York (2002)
  • Master and commander (2003)
  • The aviator (2004)
Foto: Geisler-Fotopress/Bedrosian

FOTO boven: Harvey Weinstein tussen de sterren van "Pulp fiction".

Na mindere jaren een gigantische comeback

In 2005 starten Bob en Harvey, na ruzies met Disney over budgetten en hun graad van onafhankelijkheid, met The Weinstein Company. De eerste jaren wordt het regelrecht zoeken voor de broers. Hun filmprojecten slaan minder aan. "Van 2005 tot 2007 lag ik er compleet uit", bekent Harvey aan Vanity Fair.

Pas in 2010 staan de Weinsteins er opnieuw met "The king's speech". Colin Firth als de stotterende koning George VI is goed voor maar liefst twaalf Oscars-nominaties. "The comeback kid", koppen kranten over Harvey. De Weinstein-sneltrein is opnieuw vertrokken met "The iron lady", "My week with Marilyn", "The artist", "Inglourious basterds" en "Django unchained". Voor wie van cijfers houdt: de broers hebben in totaal 75 Oscars en 65 Bafta Awards achter hun naam staan. Hun geheim ingrediënt voor een kassucces? "Het best mogelijke script hebben", aldus Harvey.

Jaloezie ten top tussen de broers?

Met succes komt uiteraard ook achterklap in Hollywood. De twee broers zouden niet van de makkelijkste zijn om met samen te werken. En dat is nog zacht uitgedrukt. "15 mensen zullen zeggen dat ik geniaal ben, en 15 anderen zullen ronduit zeggen dat ik een eikel ben", verwoordt Harvey het.

Ook onderling zou er wrevel en jaloezie zijn. Harvey is het bekendste gezicht en gaat dus vaak met alle eer lopen, terwijl de jongere Bob vooral achter de schermen werkt. Bob geeft ook zelden interviews. Kwatongen beweren dat hij nu zijn broer aan de schandpaal heeft genageld door The New York Times te hebben geholpen bij het vernietigende artikel over seksuele intimidatie.

Meest gelezen