Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump koppelt bouw van muur aan het lot van de Dreamers

De Amerikaanse president Donald Trump koppelt het lot van jonge illegale immigranten, de zogenaamde Dreamers, aan zijn verlanglijstje voor strengere immigratiewetten, inclusief de bouw van een muur aan de grens met Mexico.

Vorige maand maakte Trump een einde aan de bescherming van jonge immigranten die dikwijls door hun ouders illegaal het land zijn binnengebracht. De bescherming voor deportatie en de mogelijkheid om legaal te werken van deze zogenaamde Dreamers was ingevoerd door de vorige president Obama.  

Trump heeft wel beloofd niet meteen te beginnen met het uitwijzen van jonge migranten, maar heeft het Congres zes maanden de tijd gegeven om een nieuwe regeling uit te werken. Hij komt daar nu gedeeltelijk op terug door aan de nieuwe regeling voor de Dreamers een aantal voorwaarden te koppelen.

Voorwaarden

Trump heeft aan de fractieleiders in het Congres een lijstje principes bezorgd voor een strenger immigratiebeleid. Zo wil hij een hervorming van het "green card"-systeem, waardoor alleen nog minderjarige kinderen van Amerikanen en legale immigranten het land kunnen binnenkomen en geen andere familieleden. Voorts wil hij geld voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico en voor het in dienst nemen van 10.000 extra grenswachten. Trump wil ook maatregelen tegen de steden die geen informatie over migranten willen doorgeven aan de federale diensten.

In een brief aan het Congres zegt Trump dat zijn hervormingen deel moeten uitmaken van de wetgeving die het statuut van de Dreamers moet regelen. De hervormingen zijn volgens hem nodig om de gevolgen van het verlengen van de bescherming van de Dreamers te milderen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Democraten in het Congres reageren in ieder geval al negatief. Zij zeggen dat de president beloofd had dat de bouw van de muur niet gekoppeld zou worden aan het statuut  van de Dreamers, iets wat dan weer ontkend wordt door het Witte Huis. In een verklaring zeggen de Democratische fractieleiders in het Congres dat Trump niet serieus kan zijn over een regeling voor de Dreamers, als hij afkomt met een lijstje dat volledig vloekt met wat de Dreamers willen.

Meest gelezen