Video player inladen...

Ruzie tussen Turkije en de VS leidt tot visumrestricties aan beide kanten

Amerikanen die naar Turkije willen reizen krijgen geen visum meer. Poets wederom poets, moeten de Turken gedacht hebben. Want enkele uren eerder beslisten de Amerikanen om de Turken voorlopig geen reispapieren meer te verstrekken.

Enkele uren nadat de Amerikaanse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara aankondigde alle niet-immigratiegebonden visadiensten te bevriezen, deed de Turkse ambassade in Washington net hetzelfde. De Turkse overheid neemt de beslissing "om het Amerikaanse engagement met betrekking tot de veiligheid van de Turkse diplomatieke missies en personeel onder de loep te nemen", luidt het in een mededeling.
     
De spanningen tussen beide NAVO-lidstaten begonnen vorige week na de arrestatie van een medewerker van het Amerikaans consulaat in Istanboel. Dat was eerder ook al eens gebeurd.

Volgens de Turken gaat het om aanhangers van Gülen, de verbannen leider die door het regime in Turkije wordt gezien als het brein achter de mislukte staatsgreep in de zomer van vorig jaar.  Washington pikt die beschuldiging niet en besliste daarom de visa voor Turken in te perken. Maar nu krijgen de Amerikanen van Turkije dus een koekje van eigen deeg. 

Meest gelezen