Turkse financiële markten krijgen klappen na visarel met VS

De Turkse financiële markten kregen klappen na de rel tussen Turkije en de Verenigde Staten rond het verlenen van niet-immigratiegebonden visa. Turkije heeft de VS zelfs gevraagd om de visaban op te heffen.

De VS schort met onmiddellijke ingang al hun niet-immigratiegebonden visadiensten in Turkije op, nadat een medewerker van het Amerikaanse consulaat vorige week werd gearresteerd. De man wordt verdacht van spionage en van banden met "volksvijand" Fethullah Gulen. Turkije nam meteen weerwraak door ook alle niet-immigratiegebonden visadiensten met de VS op te schorten.

De financiële markten reageren zenuwachtig op de spanningen tussen de twee NAVO-bondgenoten. Zowel de Turkse munt als lokale aandelen gingen flink lager. De lira was op een bepaald moment 6,6 procent goedkoper tegenover de Amerikaanse dollar, maar het verlies werd later op de dag beperkt tot ruim 2 procent. De beursindex in Istanbul ging tot 4,7 procent in het rood, om nadien weer wat recht te krabbelen. Vooral het aandeel van Turkish Airlines verloor terrein (-8 procent). De Turkse centrale bank volgt de situatie "van dichtbij".

Er zijn al langer spanningen tussen de VS en Turkije, onder meer omdat de Amerikanen de gevraagde uitlevering van Gulen weigeren en steun verlenen aan Koerdische troepen in Syrië. Turkije riep de VS op om hun visaban te herroepen. Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zorgt dit voor "onnodige spanningen".

Meest gelezen