PA Wire/PA Images

Brexitonderhandelingen, episode 5: zicht op vooruitgang?

De Britse 'brexitminister' David Davis komt straks opnieuw naar Brussel voor gesprekken met de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier. De twee hopen vooruitgang te boeken. Maar met een wankele Britse premier May is het afwachten wat Davis kan bereiken. 

De vorige onderhandelingsronde eindigde twee weken geleden. Toen zeiden Davis en Barnier dat ze op verschillende punten vooruitgang hadden geboekt.  Er zouden stappen vooruit zijn gezet op het vlak van de rechten voor EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk. Over de Ierse grenskwestie en de Britse factuur voor de brexit is er nog niet veel duidelijkheid. 

Als de onderhandelingen volgens schema verlopen, zouden de onderhandelaars tegen de Europese Top van 19 en 20 oktober een aantal punten op papier moeten hebben gezet. Dan kan de tweede fase beginnen over een nieuw Brits-Europees handelsverdrag. Maar dat is ver van zeker.

Tien dramatische dagen voor May

Tijdens een toespraak in Firenze had May de deur wat verder open gezet. Ze had gepleit voor een overgangsperiode van twee jaar na de brexit in 2019. Dan zouden Britse bedrijven zaken kunnen blijven doen met onze bedrijven, en EU-burgers hun rechten voorlopig behouden. De Europese Unie had daar voorzichtig positief op gereageerd. 

Maar intussen is de positie van premier May gaan wankelen. De kritiek binnen haar partij is zodanig toegenomen dat sommigen openlijk  aandringen op haar ontslag. Daarbij komt nog haar rampzalige toespraak van vorige vrijdag, die door gekuch, een komiek en een kapot decor werd verstoord.  Haar boodschap ging helemaal verloren. 

AFP or licensors

Premier Theresa May spreekt straks het Britse parlement toe. Ze zal er volgens de BBC zeggen dat het Verenigd Koninkrijk zal aantonen dat "de doemdenkers het verkeerd voor hebben". En ze zal herhalen dat ze de best mogelijke deal uit de brand wil slepen voor haar land.

Meest gelezen