Waarom de ACOD niet aan de zijlijn kan blijven staan

De ACOD organiseert vandaag een reactiedag. Daarmee reageren we op drie jaar besparingen op de dienstverlening van de openbare diensten en op de loon- en arbeids­voorwaarden van het personeel dat er werkt. Gedurende al die tijd maakte de regering maar al te duidelijk wat onze taak als vakbond was: zitten, luisteren, zwijgen en slikken.

opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

De ACOD is een dergelijk asociaal overleg meer dan beu en weigert een verdere afbraak van de openbare diensten nog verder te ondergaan. Toch was voor onze sectoren in staking gaan geen voor de hand liggende keuze. Staken betekent immers dat we onze dienstverlening ten aanzien van de burger moeten opschorten.

De reactie die zo’n staking oproept, is immens. Afgaande op bepaalde reacties zou je haast denken dat we dit land in het faillissement storten. Ook de analyses van sommige journalisten en commentatoren zijn bijna grotesk. Ze nemen klakkeloos de propaganda van deze regering over en kijken niet verder dan hun neus lang is.

Afgaande op bepaalde reacties zou je haast denken dat we dit land in het faillissement storten

Als één dag hapering in de openbare dienstverlening al zulke zware gevolgen heeft, wat dan als die dienstverlening afgebouwd of stopgezet wordt? Wat als openbare diensten niet langer staan voor "open" en "toegankelijk", voor "neutraal" en "betaalbaar"? Dat is nochtans de natte droom van deze regeringen, die uiteindelijk de werkgevers zijn van de personeelsleden die werken in de openbare diensten.

Meer besparingen en minder personeel

Meer besparingen, minder investeringen, minder personeel… Dat is de oorzaak van de malaise bij vele openbare diensten.

  • Zo zijn er bij De Lijn wel investeringen in hybride trams en bussen, maar bespaart men tegelijk op exploitatie, waardoor er dus onvoldoende personeel is.
  • Ook bij de NMBS en Infrabel kan de organisatie stukken beter en zijn het personeel én de reizigers de dupe. Veiligheid gaat nu eenmaal samen met voldoende, goed opgeleid personeel.
  • Het gevangeniswezen kan zelfs op normale dagen – bij volzet kader – niet voldoen aan de normen opgelegd door de Raad van Europa. Het kader is echter nooit volzet en de dienstverlening kan enkel maar op een min of meer aanvaardbare manier draaien dankzij de onophoudelijke inzet van de cipiers. Hen nu straffen met minimale dienstverlening en opeisingen, is eigenlijk het stakingsrecht beknotten.
  • Besparingen in het onderwijs en de gezondheidszorg, in de energiesector, in de administraties, bij de lokale besturen, in de kinderopvang en de ouderenzorg… het raakt de burger in zijn portemonnee en hypothekeert de toekomst van onze kinderen.

En deze regeringen hebben nog meer in petto: de afbouw van het arbeids- en pensioenstatuut, geen modernisering, geen projecten op lange termijn, maar pure besparingen.

Reactie nodig

Dat niemand getroffen wordt door deze besparingen, zoals bepaalde politici van regeringspartijen graag herhalen, is een pertinente leugen! Mensen raken pensioenrechten kwijt, verliezen maandelijks geld en moeten veel langer werken – zonder sociaal vangnet voor als het niet langer lukt.
 

We kunnen het ons niet veroorloven aan de zijlijn te blijven staan

In de openbare diensten verliezen we nu al 20.000 arbeidsplaatsen en komen 50+'ers ook niet meer aan de bak. De nieuw aangekondigde vermogens­heffing van de regering-Michel is een farce – net als al haar andere voorgaande initiatieven om het kapitaal en de vermogenden eerlijker belastingen te doen bijdragen. Wie daar nog een sociale zaak in ziet, is ziende blind.

Dus ja, de ACOD reageert vandaag. Wij kunnen het ons niet veroorloven aan de zijlijn te blijven staan. Wij kunnen het ons niet veroorloven te doen alsof we het beleid kunnen veranderen door onderhandelingen met een regering die doof blijft voor al onze kritische en terechte kanttekeningen.

--

VRT Nieuws wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen