Wereldgezondheids­organisatie is ongerust over uitbraak van pest in Madagascar

Volgens de overheid zijn er nu al 42 mensen gestorven en zijn er honderden anderen ziek geworden. Pest komt wel vaker voor op het eiland, maar de sneller verspreiding sinds eind augustus baart zorgen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Eind augustus is een man gestorven die een busreis van meer dan 500 kilometer naar de hoofdstad Antananarivo wou maken. Sindsdien zijn er honderden andere mensen besmet geraakt en blijkbaar gaat dat alsmaar sneller.

In de hoofdstad Antananarivo zijn er nu officieel al 142 mensen ziek; in het totaal zouden er op het eiland enkele honderden gevallen zijn, maar over het binnenland zijn er geen cijfers. Zeker een vijfde van het land is getroffen en het gaat vaak om grote bevolkingscentra aan de kust.

Bovendien zijn er twee soorten pest vastgesteld. De builenpest, die in de middeleeuwen in Europa meer dan 50 miljoen mensen het leven kostte, is verantwoordelijk voor een aantal doden. Zowat 30 tot 60% van de besmette mensen kunnen ervan sterven indien ze niet behandeld worden en soms binnen de 24 uur. Een andere versie, die de longen aantast en veel dodelijker is, zou de meeste doden veroorzaakt hebben. Die laatste variant kan zich gemakkelijk verspreiden via zieke mensen die hoesten in de buurt van anderen.

De overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie hebben extra artsen en geneesmiddelen naar de grote steden gestuurd en er zijn campagnes voor preventie opgestart. Scholen en universiteiten zijn gesloten en gevangenen kunnen voorlopig geen bezoek meer ontvangen om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.  

Jaarlijks terugkerende plaag in Madagascar

De voorbije decennia komt pest in verschillende vormen bijna jaarlijks voor in Madagascar, een groot eiland in de Indische Oceaan voor de oostkust van Afrika. Telkens worden er enkele honderden mensen besmet, ook al omdat de medische voorzieningen in het arme land erg beperkt zijn.

Door het geografische isolement van Madagascar en doordat er weinig verkeer naar het buitenland is, blijft de ziekte vaak beperkt tot het eiland. Toch duikt de pest regelmatig in tal van landen op,  zelfs in het zuidwesten van de Verenigde Staten.

Meest gelezen