Video player inladen...

Wordt Catalonië onafhankelijk “met voorwaarden” ?

In “De Afspraak” werd gedebatteerd over de vraag of
Catalonië dinsdag zijn onafhankelijkheid zal uitroepen. Volgens politicoloog Bart Maddens (KU Leuven) zou het een onafhankelijkheid "met voorwaarden” kunnen worden. Hij legde uit wat hij daarmee bedoelt.

Bart Maddens: "Ik zou niet graag in de schoenen van Puigdemont staan. Er is aan de ene kant een enorme druk van de radicalen, maar aan de andere
kant ook meer en meer druk van het bedrijfsleven en van de meer burgerlijke separatisten. Volgens mijn informatie is men nu koortsachtig op zoek naar een formule die die twee groepen kunnen aanvaarden."

"En dan zou het kunnen gaan om een soort voorwaardelijke onafhankelijkheidsverklaring. De Catalaanse republiek zou dan morgen (dinsdag) om 18 uur worden uitgeroepen, maar onder een aantal voorwaarden. Hij zou nog niet onmiddellijk in voege treden, maar na een bepaalde periode, bijvoorbeeld wanneer enkele landen Catalonië zouden erkend hebben."

De Tijd-columnist Rik Van Cauwelaert zat ook in "De Afspraak". Hij gelooft niet in een onafhankelijk Catalonië "met voorwaarden": "Ik denk niet dat dat zal gebeuren. Je kan daar geen voorwaarden aan verbinden. Het is onafhankelijk of niet onafhankelijk. Men heeft iets gelijkaardigs geprobeerd in de jaren 30, er werd toen een republiek in de republiek uitgeroepen."

"Mijn grootste zorg is: hoe krijg je dit terug verzoend ? Er zijn twee groepen die uit elkaar willen. Hoe ga je die overtuigen ? Het is zoals een huwelijk. Je mag tegen mensen die willen scheiden, zeggen: kijk eens wat een fantastische instelling het huwelijk is en welke voordelen daaraan verbonden zijn. Als mensen uit elkaar willen gaan, dan gaan ze uit elkaar."

Meest gelezen