Videospeler inladen...

9 jaar cel voor man die agenten in Schaarbeek neerstak, "maar geen terreurdaad"    

De man van 44 die vorig jaar twee agenten neerstak in Schaarbeek, heeft een gevangenisstraf gekregen van negen jaar. Dat heeft de correctionele rechtbank in Brussel beslist. Hij is veroordeeld voor opzettelijke slagen en verwondingen, maar niet in een terreurcontext.  

Ongeveer een jaar geleden, op 5 oktober 2016, viel Hicham Diop twee agenten aan vlakbij de drukke Lambertmontlaan in Schaarbeek. Een agent werd met een mes in de nek gestoken, daardoor werden enkele zenuwen doorgesneden. Een andere agent krees een messteek in de buik. Toen een politiepatrouille tussenbeide kwam, brak de 44-jarige ex-bokser nog de neus van een van die agenten. Pas toen ze hem in het been schoten konden ze hem inrekenen. 

Toen de man met de ambulance naar het ziekenhuis werd gevoerd, riep hij enkele keren "Ik ben een strijder van IS". En bij zijn eerste ondervraging had hij verklaringen afgelegd die erop wezen dat het mogelijk om een terreurdaad ging. Diop stond bij de veiligheidsdiensten bekend om zijn sympathieën voor en zijn contacten met extremistische moslims. 

Paranoïde gedachten

Volgens zijn advocaten had Hicham Diop evenwel geen terroristische motieven. Zijn aanval op de agenten zou te maken hebben met het feit dat Diop in 2011 aangereden werd door een auto van de federale politie. Hij raakte daarbij gewond aan het been. 

Sinds die aanrijding met de politie was Diop volgens zijn advocaat, Sébastien Courtoy, paranoïde. "De man had camera's in zijn huis geïnstalleerd, omdat hij vijf jaar lang dacht dat de politie hem zou vermoorden", zei Courtoy. "De man heeft ook mails gestuurd waarin staat dat hij gevolgd werd door de politie. Daarnaast nam hij veel medicatie. Volgens de bijsluiter kan die medicatie psychoses veroorzaken." 

Zware straf

Diop is nu veroordeeld voor opzettelijke slagen en verwondingen. De rechtbank vindt wel niet dat er sprake is van terrorisme. Hij wordt veroordeeld tot negen jaar cel, onder meer omwille dat er sprake is van recidive. Hij is vrijgesproken voor poging tot moord.  

Courtoy is gematigd tevreden. "Ons inziens is er te weinig rekening gehouden met het verkeersongeval dat aan de basis ligt van de hele zaak," zegt Courtoy. "De straf is volgens ons dan ook te hoog. Wellicht gaan we in beroep wat de strafmaat betreft." 

Over het feit dat er geen sprake is van terrorisme, is Courtoy heel duidelijk. "Het federaal parket heeft er een heel subjectieve lezing van het dossier op nagehouden, en daarom de kwalificatie van terroristische context gebruikt. Dat klopte dus niet. "

Diop is geen terrorist, maar dat verschilt wel van een daad stellen in een terroristische context. 

Bernard Tieleman, advocaat versterkende patrouille

"Erg teleurgesteld"

Bernard Tieleman, de advocaat van de versterkende politiepatrouille, laat weten dat hun cliënten teleurgesteld zijn. "Mijn cliënten zijn erom teleurgesteld dat het niet gaat om een terroristische context. Diop is geen terrorist, maar stelde wel een terroristische daad. Maar we respecteren de beslissing." 

Meest gelezen