Canvas/Culture Club

"Culture Club" viert Film Fest Gent met Instagram-kortfilms

Vanavond trapt de 44ste editie van Film Fest Gent op gang, met de galapremière van het Belgische “Insyriated”. Ook "Culture Club" viert mee met een uniek concept: het Canvas-programma heeft drie regisseurs, Lenny Van Wesemael, Willem Wallyn en Sahim Omar Kalifa, gevraagd om een kortfilm te maken op Instagram Stories.

Social media als nieuw platform voor cinema: daarmee experimenteert "Culture Club" nu, naar aanleiding van het 44ste Film Fest Gent. De redactie van het Canvas-programma vraagt zich af of onze topcineasten meer uit dat medium kunnen halen. Waar liggen de opportuniteiten om verhalen te vertellen? Kan Instagram effectief een nieuw medium zijn om fictie te verspreiden? Regisseurs Lenny Van Wesemael (“Café Derby”), Willem Wallyn (“Film 1”, “De 16”) en Sahim Omar Kalifa (“Baghdad Messi”) gingen de uitdaging aan.

Het resultaat is deze week op de Instagram-account van Culture Club (@canvascultureclub) te zien. Vandaag, morgen en overmorgen kan u telkens vanaf 16 uur een ultrakorte film ontdekken.

De drie kortfilms op een rijtje gezet

Lenny Van Wesemael is als eerste aan de beurt, met een interessante deconstructie van Instagram Stories: ze gebruikt de tool om samen met levenspartner Ben Segers te onderzoeken hoe zulke turbo-filmpjes de werkelijkheid opsmukken, hoe we met emoji’s en hashtags ons leven opleuken en daar letterlijk fictie van maken.

Op woensdag 11 oktober doet Willem Wallyn iets helemaal anders. In zijn hyper-gestileerde kortfilm geeft acteur Tom Vermeir gestalte aan Agnes Pandy, dochter van seriemoordenaar Andras Pandy.

Bij het ter perse gaan konden we de Instagram-film van Sahim Omar Kalifa nog niet bekijken. Maar zijn bijdrage is in ieder geval bijzonder goed getimed. De maker van de met internationale prijzen overladen kortfilms “Baghdad Messi” en “Bad Hunter” pakt in Gent uit met zijn langspeelfilmdebuut “Zagros”, de enige Belgische film in de competitie van het festival.

Video player inladen...

Film Fest Gent tot 20 oktober

Het 44ste Film Fest Gent opent vanavond met “Insyriated” van Philippe Van Leeuw en loopt nog tot en met vrijdag 20 oktober. 
Info op www.filmfestival.be

Meest gelezen