Ward Verrijcken: "De zaak-Weinstein is een wake-upcall voor Hollywood"

Filmjournalist Ward Verrijcken analyseert het schandaal rond Hollywoodproducent Harvey Weinstein. De machtige man uit de filmindustrie werd ontslagen door zijn eigen bedrijf na vermeende seksuele intimidatie. Nu zou ook blijken dat de acteurs Matt Damon en Russell Crowe een kritisch artikel over Weinstein in de New York Times tegenhielden.

Wie is Harvey Weinstein?

Video player inladen...

Harvey en zijn broer Bob Weinstein zijn machtige filmproducers. Ze werden rijk in Hollywood met enkele coole producties zoals "Pulp fiction"'. Ze wonnen veel Oscars voor werken als "The English patient", "Silver linings playbook", "Shakespeare in love", ...

Acteurs als Gwyneth Palthrow, Judi Dench en Quentin Tarantino danken hun carrière aan Harvey Weinstein. Daarmee kan hij op veel dankbaarheid rekenen. Jonge actrices zouden echter langs zijn "casting couch" moeten passeren. Hij maakte hoogstwaarschijnlijk misbruik van zijn positie en hielp hen daarna met hun carrière.

Welke feiten kwamen aan het licht?

Video player inladen...

Verschillende verhalen over seksuele intimidatie komen nu aan de oppervlakte. In een artikel in de New York Times praten actrices Ashley Judd en Rose McGowan voor het eerst openlijk over de praktijken van Weinstein. Een journaliste vertelde hoe Weinstein openlijk voor haar masturbeerde.

Bekende actrices als Kate Winslet, Meryl Streep en Jennifer Lawrence keren zich nu allemaal tegen Weinstein. Ze zeggen dat ze zelf geen slachtoffer zijn van hem, maar vinden het moedig dat actrices de verhalen naar buiten brengen. Door Weinstein zo openlijk te veroordelen, bevestigen ze eigenlijk ook dat de verhalen waar zijn.

Hoe kon dit zo lang onder de radar blijven?

Video player inladen...

Een bestond een soort van "omerta", net omdat veel mensen hun carrière te danken hebben aan Weinstein. Vannacht kwam aan het licht dat zelfs topacteurs Matt Damon en Russell Crowe er hoogstpersoonlijk zouden voor gezorgd hebben dat de New York Times een kritisch artikel over Weinstein in 2004 niet publiceerde. Daarmee schaarden ze zich aan de kant van de "bad guy". En lieten ze de doofpotoperatie doorgaan.

Wat zijn de gevolgen van dit schandaal?

Video player inladen...

Voor Weinstein zijn de gevolgen nu al voelbaar. Hij werd ontslagen uit zijn eigen bedrijf The Weinstein Company. Daarmee is hij al zijn macht en invloed kwijt. Actrice Bette Middler tweette dat zijn naam uit de aftiteling van al zijn films zal verwijderd worden. 

Maar hopelijk is het nu eindelijk duidelijk dat in dit soort praktijken niet meer kan. Het is een wake-upcall voor Hollywood dat jonge meisjes niet misbruikt mogen worden. Er zijn al heel veel verhalen verschenen van regisseurs, acteurs en producenten die op die manier hun macht misbruiken. Het zijn misdadige praktijken die niet meer kunnen.

Meest gelezen