Video player inladen...

VBO: "Dit soort staking kost zo'n 40 miljoen euro"

40 miljoen euro. Zoveel zou de staking van vandaag kosten, zegt Pieter Timmermans van de werkgeversorganisatie VBO. "De grootste financiële schade zal voor de NMBS zijn en voor een aantal bedrijven waar mensen niet op tijd op het werk geraken, waar er acties zijn of waar er productieverlies is."

De socialistische overheidsvakbond ACOD staakt vandaag tegen de regeringsplannen voor besparingen. Maar hoeveel kost zo'n staking de Belgische economie nu? Werkgeversorganisatie VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen) heeft het kostenplaatje beraamd. "Het is natuurlijk niet de eerste keer dat er gestaakt wordt bij de sporen en de openbare diensten. Uit het verleden weten we dat dit soort staking om en bij de 40 miljoen euro kost", zegt Pieter Timmermans van het VBO.

Het grootste financiële verlies zal voor de NMBS zijn, maar ook een aantal andere bedrijven zullen de staking merkbaar voelen. De reden? "Mensen die niet tijdig op het werk geraken, productieverlies, acties ..." In Wallonië zal de actie ook harder gevoeld worden, omdat er daar ook een heel aantal bastions zijn waar de vakbond sterk staat, zegt Timmermans. 

"Stakingswapen is het laatste wapen nadat alle andere uitgeput zijn, maar de laatste maanden is het net omgekeerd"

En wat met het stakingsrecht? "Aan de onderhandelingstafel klinkt het dat het stakingswapen het laatste wapen is nadat alle andere uitgeput zijn. Maar de laatste maanden is het weer het omgekeerde. Men hoort iets, men staakt en daarna praat men: men keert de regels om."

Toch wil Timmermans het geen dieptepunt in het sociaal overleg noemen. Volgens hem is het grote probleem dat de algemene hervorming bij de pensioenhervorming nog niet duidelijk is, terwijl de uitzonderingen al vastgelegd worden. "Iedereen moet dan tot de uitzonderingen behoren omdat we het algemene systeem nog niet kennen. Dat is de kar voor het paard spannen in plaats van omgekeerd."

Men hoort iets, men staakt en daarna praat men: men keert de regels om.

Pieter Timmermans - VBO

Meest gelezen