Wat verwachten inwoners van hun burgemeester ?

Wat verwachten de inwoners van hun burgermeester? Uit een enquête van Radio 1-programma "De stemming" blijkt onder meer dat de Vlaming het belangrijk vindt een goed en persoonlijk contact te hebben met hun burgervader.

De burgemeester is volgens de enquête een belangrijke figuur in de gemeente en moet aan zeer uiteenlopende verwachtingen voldoen. Eén van de functies die daarbij het vaakst wordt genoemd is die van het luisteren naar de burgers en van zichtbaar/aanwezig te zijn in de stad of gemeente. Burgers vragen om een goed en vaak persoonlijk contact met hun burgemeester. De helft van de inwoners heeft de burgemeester al eens persoonlijk ontmoet.

Uit eerder onderzoek van Herwig Reynaert van het Centrum voor Lokale Politiek van de UGent, blijkt dat de burgemeester gemiddeld 14 uur per week aanwezig is op evenementen in de gemeente. Dat gaat dan vooral over recepties, kermissen en culturele activiteiten. Daarnaast houdt een burgemeester gemiddeld nog eens 3 uur spreekuur.

De burgemeester van Lanaken, Marino Keulen (Open VLD, foto onder) is een voorbeeld van een alomtegenwoordige burgemeester. Hij probeert op bijna alle activiteiten in de gemeente aanwezig te zijn en houdt op dinsdagnamiddag zitdag. Hij schakelt ook vlot over van het dialect (“de mensen boven de 50 vinden dat fijn”) naar het algemeen Nederlands om de kloof met zijn inwoners zo klein mogelijk te houden.

De burgemeester mag geen ander betaalde bij-job hebben

Op de vraag of de burgemeester nog andere betaalde mandaten mag hebben, geeft de Vlaming een duidelijk antwoord. Twee op de drie vindt dat dit niet kan. Herwig Reynaert stelt dat vooral in kleinere gemeenten het loon van de burgemeester te laag ligt. Als de Vlaming vindt dat de burgemeester alleen met de gemeente bezig is, moet de vergoeding aangepast worden.

Meest gelezen