Videospeler inladen...

Natuurbranden in Californië teisteren beroemde wijnstreken Napa en Sonoma Valley

Natuurbranden hebben in het noorden van de Amerikaanse staat California al aan zeker elf mensen het leven gekost. De zwaarste branden woeden in de beroemde wijnstreken rond Napa en Sonoma Valley, waar tienduizenden hectare in de as zijn gelegd.

Het California Department of Forestry and Fire Protection (Cal Fire) meldde afgelopen nacht dat de natuurbranden aan twee mensen het leven gekost hebben in Napa County. Eerder hadden de autoriteiten al een eerste dodelijk slachtoffer gemeld in Mendocino County. Later bevestigde de sheriff van Sonoma County nog eens zeven doden in de stad Santa Rosa. Ook in Yuba County is één dodelijk slachtoffer gevallen. De autoriteiten vrezen dat het dodental nog zal oplopen.

Intussen zouden er verspreid over 8 county's al minstens 17 woeden. Die hebben in totaal al meer dan 48.000 hectare in de as gelegd en 1.500 huizen en bedrijven verwoest. De gouverneur van Californië, Jerry Brown, heeft in 3 county's ten noorden van San Francisco de noodtoestand afgekondigd: Napa, Sonoma en Yuba. Ongeveer 20.000 mensen zijn geëvacueerd. 

De natuurbranden zijn zondagavond ontstaan en blijven voorlopig toenemen in grootte. Door de sterke wind, lage luchtvochtigheid en de relatief warme temperaturen is het moeilijk om de branden te bestrijden. De precieze oorzaak is nog onduidelijk.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Wijnstreek

De grootste branden woeden volgens Cal Fire in de bekende wijnstreken rond Napa en Sonoma Valley. In Napa hebben de branden "Tubbs" en "Atlas" elk al meer dan 10.000 hectare in vlammen doen opgaan. De brand "Patrick" heeft al ruim 1.200 hectare in de as gelegd ten westen van Napa. In Sonoma heeft "Nuns fire" al meer dan 2.000 hectare in de as gelegd. "Tubbs" heeft zich bovendien van Napa naar Sonoma verspreid.

In Santa Rosa, een stad van zo'n 175.000 inwoners in Sonoma, heeft de brand een enorme verwoesting aangericht. Hele wijken zijn er in de as gelegd, huizen en auto's zijn gereduceerd tot puin en schroot. Een groot deel van de stad werd geëvacueerd, waaronder twee ziekenhuizen. 

Santa Rosa voor en na de brand.
AFP or licensors
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen